Cum arată viitorul nostru şi al inteligenţei artificiale prin ochii lui Bill Gates?
Bill Gates a publicat o scrisoare despre viitorul inteligenței artificiale. El s-a concentrat pe trei domenii pe care aceasta le-ar putea transforma: forța de muncă, asistența medicală și educația.
Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a publicat recent o scrisoare de șapte pagini, numită “Epoca AI a început”, în care își prezintă părerile despre viitorul inteligenţei artificiale şi influenţa pe care crede că o va avea asupra vieţii cotidiene a oamenilor. Scrisoarea vine pe fondul dezbaterilor legate de chatbot-urile AI (Artificial Intelligence), care au devenit populare. În aceeaşi zi în care a fost făcută publică această scrisoare a fost lansat chatbot-ul AI, Bard, și la o săptămână după anunţarea evoluţia modelului AI, GPT-4, al creatorului ChatGPT.
Conform Businessinsider.com, miliardarul Gates şi-a recunoscut îngrijorările legate de inteligența artificială, inclusiv în privinţa riscului ca oamenii s-o utilizeze greșit. În scrisoare, Gates a elaborat aceste idei, expunându-şi propriile idei despre modul în care AI poate fi folosită atât ca instrument de îmbunătățire a productivității oamenilor, cât și despre cum poate contribui la îmbunătățirea inegalităţilor globale de la locul de muncă, în domeniul educaţiei sau al asistenței medicale.
Gates prevede că inteligenţa artificială va îndeplini sarcini repetitive precum completarea documentelor medicale sau redactarea trimiterilor la medic. În țările sărace, în care mulți oameni nu ajung să consulte un medic, inteligenţa artificială ar putea permite lucrătorilor din domeniul sănătății să fie mai productivi cu pacienții pe care îi văd. Inteligenţa artificială este deja folosită în asistența medicală pentru a analiza datele medicale și a oferi tratamentul potrivit, dar următorul pas ar fi să ajute la indicarea efectelor secundare ale medicamentelor și la calcularea dozelor necesare.
Bill Gates a prezis că inteligența artificială ar putea transforma educația în următorii cinci-zece ani prin oferirea unui conținut adaptat stilului de învățare al fiecărui elev și prin motivarea individualizată pentru a nu se pierde interesul pentru învăţare. Inteligenţa artificială ar putea ajuta profesorii la planificarea predării și la evaluarea gradului de înţelegere a subiectelor predate. “Chiar dacă tehnologia este perfecționată, învățarea va depinde în continuare de relațiile dintre elevi și profesori. Nu va putea înlocui niciodată lucrul elevilor cu profesorii, în clasă”, a explicat Gates.