Cum vrea șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, să evite Qatargate 2

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, va stabili joi un plan în 14 puncte pentru a înăspri în câteva săptămâni regulile privind declarațiile financiare ale parlamentarilor și contactele acestora cu lobbyiștii, în încercarea de a restabili încrederea după un scandalul major de corupție în care este implicată fosta vicepreședintă a PE, Eva Kaili, relatează Reuters și Politico.

Planul ar necesita declararea tuturor întâlnirilor cu grupurile de interese și o perioadă de tranziție de doi ani în care foștilor parlamentari li se va interzice să facă lobby.

Astfel, pe lângă interzicerea temporară a lobby-ului, propunerile vor obliga, de asemenea, pe oamenii care intră în Parlament să declare cu cine se întâlnesc, să interzică grupurile de prietenie neoficiale ale deputaților europeni cu țările din afara UE și să le solicite deputaților să ofere date despre celelalte surse de venit ale acestora.

Propunerea să dezvăluie cu cine se întâlnesc atunci când discută despre lucrările legislative în desfășurare, indiferent dacă aceste întâlniri au loc sau nu în incinta Parlamentului va viza deputații europeni, asistenți sau funcționari publici.

Aceasta ar fi o schimbare semnificativă – în momentul de față numai raportorii sau președinții de comisie sunt obligați să facă astfel de dezvăluiri. Ori de câte ori un europarlamentar este însărcinat cu redactarea unui raport, acesta va trebui să declare ce conflicte de interese are pe tema respectivă.

În cadrul schemei sugerate, oficialii UE vor efectua verificări aleatorii asupra grupurilor care s-au înscris – după cum este necesar – la registrul de transparență. Oricine reprezintă țări din afara UE va trebui să fie inclus acum în registrul de transparență pentru a face lobby.

Autoritățile belgiene au acuzat patru persoane, printre care parlamentarul grec Eva Kaili și fostul membru al parlamentului italian Pier Antonio Panzeri, că au primit numerar și cadouri din Qatar pentru a influența luarea deciziilor.

Qatar a negat faptele, la fel ca și Kaili prin avocatul ei. Avocatul lui Panzeri a refuzat să comenteze.

Conform regulilor actuale, numai președinții de comisii și cei care supraveghează anumite legislații sau rezoluții sunt obligați să publice întâlniri cu lobbyiștii sau grupurile de campanie. Conform planului lui Metsola, această obligație s-ar extinde asupra tuturor parlamentarilor, precum și personalului acestora.

Fără declarații vagi precum “consultanță” în declarațiile de venituri
Legiuitorii ar trebui să ofere mai multe detalii în declarațiile lor de venituri. Deci, de exemplu, nu ar putea scrie pur și simplu “consultanță” ca sursă de venit extern.

Încălcările regulilor ar fi mai clar supuse sancțiunilor. Detaliile sancțiunilor, împreună cu declarațiile, vor fi prezentate mai clar pe site-ul web al Parlamentului, pentru a permite alegătorilor să tragă mai mult la răspundere pe parlamentari, a spus sursa parlamentară.

Multe dintre propuneri sunt soluții rapide care – cu condiția să primească sprijinul deputaților europeni – pot fi implementate în câteva luni. Planul Metsola descrie măsurile drept “primii pași”. Dar probabil că grupurile care vor transparență vor cere mai mult.

Metsola își va prezenta planul joi într-o întâlnire cu ușile închise cu șefii celor nouă grupuri politice ale Parlamentului, o adunare numită oficial Conferința președinților.

În timp ce ea poate implementa singură unele dintre ideile mai simple – cum ar fi un plan de creare a unui portal dedicat transparenței pe site-ul Parlamentului –, sugestiile mai spinoase vor necesita consimțământ politic și voturi, în special când vine vorba de declarațiile financiare ale deputaților europeni, relatează Politico.eu.

“Aceste lucruri știm că le putem face relativ repede, dacă există sprijin pentru ele”, potrivit unei persoane din Parlamentul European care cunoaște subiectul, potrivit Politico.

Metsola, care s-a angajat să facă reforma, a spus că noile reguli nu vor împiedica oamenii să fie ademeniți de saci de bani.

O reformă care va dura mai mult este crearea unui organism independent de etică care să acopere toate instituțiile UE. Comisia Europeană intenționează să facă o propunere cu privire la un astfel de organism, dar nu este clar când va veni.

Ideea generală a lui Metsola este de a crea o rețea de prevederi care, deși nu sunt niciodată 100% sigure, ar putea reduce șansele ca un scandal similar să se repete.

“Cu siguranță va fi mai dificil. Putem pune nisip în viteze”, a spus persoana, descriind reformele drept cea mai mare restructurare a Parlamentului dintr-o generație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *