Curtea Supremă israeliană invalidează nominalizarea în funcţia de ministru de interne a lui Arie Dery, liderul Partidului ultraortodox Shaas, găsit vinovat de fraudă fiscală
Curtea Supremă, cea mai înaltă jurisdicţie israeliană, a invalidat miercuri numirea de către şeful Guvernului Benjamin Netanyahu în funcţia de ministru de Interne a lui Arie Dery, găsit vinovat de fraudă fiscală, în baza “legii Dery”, adoptată în decembrie, care-l autoriza să deţină funcţia, relatează AFP.
Deputaţii israelieni au adoptat la sfârşitul lui decembrie, în pripă, o lege – denumită “legea Dery” de către presă – care îi permite unei persoane găsită vinovată de o infracţiune, dar care nu a fost condamnată la închisoare cu executarea, să deţină un portofoliu ministerial.
Scopul era să-i permită lui Arie Dery să obţină un post de ministru pe care l-a cerut.
“Curtea Supremă a decis că numirea deputatului Arie Dery în postul de ministru de Interne şi al Sănătăţii nu poate fi validată”, anunţă într-un comunicat Curtea.
“Premierul trebuie să-l destituie”, subliniază Curtea, care aminteşte că Arie Dery, liderul Partidului Shaas (ultraortodox), a anunţat la începutul lui 2022 că se retrage din viaţa politică după ce a fost condamnat cu privire la fraudă fiscală.
Însă el a fost reales în alegerile legislative, în noiembrie, şi numit ministru de Interne şi al Sănătăţii în Guvernul pus pe picioare, la sfârşitul lui decembrie, de către Benjamin Netanyahu împreună cu aliaţii său ultraortodocli şi de extremă dreapta.
Deputaţii au adoptat la sfârşitul lui decembrie “legea Dery”, întrucât, potrivit legilor fundamentale ale Israelului care fac oficiul de Constituţie, un cetăţean israelian inculpat şi condamnat nu poate ocupa un post de ministru.
Puterea judiciară este, în Israel, singura în măsură să controleze Guvernul şi să apere drepturile indivizilor, ceea ce a făcut miercuri prin intermediul Curţii Supreme, care a tranşat cu privire la această nominalizare.
Însă noul ministru israelian al Justiţiei, Yariv Levin, anunţa la începutul lui ianuarie un program controversat de reforme ale sistemului judiciar, inclusiv introducerea unei clauze “de derogare” care permite Parlamentului să anuleze o hotărâre a Curţii Supreme.
Această reformă – care urmează să fie supusă aprobării Parlamentului la o dată necunoscută – vizează să crească puterea aleşilor în detrimentul puterii magistraţilor şi intervine în contextul în care premierul Benjamin Netanyahu este judecat cu privire la corupţie într-o serie de dosare.