Cutremur politic: Președinta Ungariei, Katalin Novak, și-a dat demisia

Președinta ungară Katalin Novak și-a dat demisia în urma deciziei sale controversate de a grația un bărbat implicat într-un scandal de abuz sexual anul trecut.

Peste 1.000 de persoane s-au adunat vineri la Budapesta pentru a cere demisia lui Novak, o aliată apropiat și fost ministru al familiei în cabinetul premierului Viktor Orbán.

Partidele de opoziție din Ungaria și-au petrecut săptămâna cerând demiterea lui Novak, precum și a lui Judit Varga, fostul ministru al justiției care a semnat grațierea și care este de așteptat să conducă lista partidului de guvernământ Fidesz pentru alegerile europarlamentare din acest an.

Deși era bine cunoscut faptul că Novak a grațiat aproximativ două duzini de persoane înainte de vizita Papei Francisc în Ungaria în aprilie 2023, abia recent s-a aflat că una dintre persoanele care au beneficiat de această măsură a fost directorul adjunct al unei case de copii, care a fost condamnat pentru că a acoperit un prădător sexual care îi abuza sexual pe rezidenți.

Săptămâna aceasta, Novak a recunoscut că toate grațierile au provocat dezbinare, dar a insistat că nu va grația niciodată un pedofil.

În încercarea de a potoli furia populară legată de acest caz, partidul Fidesz al lui Orbán a prezentat joi un amendament constituțional care să interzică ca viitoarele grațieri să beneficieze în vreun fel de persoanele condamnate pentru comiterea de infracțiuni împotriva copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *