D-ale sancțiunilor. Gazprom a început să livreze masiv gaze către Azerbaidjan, mare producător de gaz, iar gazul azer pleacă spre Europa

Gigantul energetic rus Gazprom a început livrările de gaze naturale către Azerbaidjan în baza unui nou contract, a anunțat compania vineri, relatează YeniSafak.com.

Noul acord a fost semnat între SOCAR și Gazprom pentru transporturile de gaze naturale către Azerbaidjan, se arată într-un comunicat al Gazprom.

Livrările, conform termenilor acordului, au început pe 15 noiembrie și se vor derula până în martie 2023. În total, compania va furniza până la 1 miliard de metri cubi de gaz până în martie anul viitor.

Exporturile zilnice ale Gazprom către pieţele străine cheie au scăzut în octombrie, deoarece fluxurile spre Europa au rămas plafonate, informa, la începutul acestei luni, Bloomberg.

Gigantul rus a exportat 139 milioane metri cubi pe zi în octombrie către ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS), un declin de 11,5% faţă de luna precedentă, conform calculelor Bloomberg.

De la începutul anului, livrările Gazprom către principalii săi clienţi străini au scăzut cu 42,6% faţă de anul trecut, la 91,2 miliarde metri cubi (bcm).

Fluxurile zilnice de gaze via Ucraina s-au situat în medie la peste 42 milioane metri cubi pe zi, în octombrie, în timp ce livrările prin conducta TurkStream către Europa s-au situat în medie la aproximativ 29 milioane metri cubi pe zi.

Exporturile totale ale Rusiei spre Europa s-au ridicat la doar o cincime din nivelul anterior invadării Ucrainei, în februarie.

Fluxurile către China prin conducta „Power of Siberia” continuau să crească, livrările depăşind volumele zilnice contractate, a anunţat Gazprom la începutul lunii.

Totodată, producţia medie zilnică de gaze a Gazprom s-a situat în octombrie la 990 milioane metri cubi, un avans de aproape 18% faţă de luna precedentă, conform calculelor Bloomberg. Anul acesta, producţia a scăzut cu 19% faţă de anul trecut, la 344 bcm.

Rusia reduce de luni de zile livrările către Europa, iar facilităţile de stocare pline nu vor fi suficiente pentru a asigura încălzirea locuinţelor în această iarnă, în timpul zilelor în care este record de cerere, dacă vremea va fi neobişnuit de rece, avertiza recent directorul general al Gazprom, Alexey Miller.

Acesta susţinea că, fără livrările din Rusia, Europa ar putea înregistra un deficit de gaze de 800 milioane metri cubi pe zi, în timpul perioadei în care cererea este ridicată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *