Daniel Olteanu demisionează din fruntea ALDE și părăsește partidul

Daniel Olteanu anunță că demisionează din fruntea ALDE (Partidul Alianța Liberalilor si Democraților) și părăsește și partidul. La plecare el le reproșează mai multor lideri din partid că deși clamează “Unitatea dreptei”, în fapt își caută înțelegeri bune doar pentru ei.

“Îi provoc pe cei care își pot răspunde, cu voce tare, la întrebarea: Când au fost liberali onești și de bună-credință: atunci când au votat pentru reunificarea Dreptei sau acum, când resping ideea de a se așeza la masă cu un partid de dreapta?

A fi liberal înseamnă, în primul rând, să rămâi fidel propriilor convingeri.

Drumul meu se desparte azi de ALDE, pentru că eu nu-mi voi trăda niciodată convingerile.

Am venit în ALDE, în iunie 2018, cu încrederea că voi găsi colegi liberali care știu să facă echipă după ce au fost izolați, înlăturați sau izgoniți de peneliști cu funcții, dar fără convingeri liberale.

A fost o onoare pentru mine ca, în aprilie 2021, în urma rezultatelor pe care le-am obținut la toate rândurile de alegeri, să fiu propus și ales de colegii din ALDE drept președinte al partidului. Responsabilitatea a fost una cu atât mai mare cu cât, la momentul respectiv, mare parte din electoratul din România resimțea acut lipsa de reprezentare politică la nivel central, lipsa unei voci care să apere drepturile și libertățile individuale călcate în picioare pe timp de pandemie.

«România Demnă» a fost proiectul în care am crezut și în care cred în continuare, proiect pe care l-am asumat alături de colegii din echipa de conducere ALDE, fiindcă obiectivul a fost unul clar: o Românie a libertăților și a principiilor care funcționează ca lege, nu ca excepție, o Românie a respectului față de toți românii.

Reacția publică furibundă, ilogică și mincinoasă a unor colegi din ALDE care, în numele Biroului Politic Central al partidului, au lansat un tir de acuzații nefondate la adresa mea, îmi arată nu doar faptul că aceștia s-au dezis complet de principiile liberale, ci și de ideea de echipă, esențială pentru mine și asumată ca linie de conducere la Congresul din 2021.

Țin să le reamintesc colegilor care, zilele acestea, alimentează o stare tensionată și conflictuală în ALDE, modul în care au fost purtate negocierile în perspectiva fuziunii pe care am dorit-o și crezut-o realizabilă alături de PNL. Prevederile protocolului de fuziune aprobat în luna martie în structurile de conducere ALDE și PNL dovedesc că obiectivul a fost întotdeauna păstrarea relevanței echipei ALDE, și nu mântuirea pe persoană fizică, așa cum vor colegii care pun acum interesul personal mai presus de echipă.

Am speranța că acei colegi liberali onești și de bună-credință vor ști să se distanțeze de conflicte urzite și puse în scenă cu spume și trâmbițe. Pentru ei, rămân același coleg dintotdeauna, care le mulțumește pentru încredere și pentru colaborarea excelentă.

După un an și jumătate în care, din funcția de președinte al ALDE, mi-am pus la dispoziție toată energia și întreaga experiență politică și administrativă, lăsându-le colegilor mei din ALDE un protocol de negociere cu PNL de invidiat din toate punctele de vedere, eu am un singur răspuns: rămân fidel propriilor convingeri!

Îi provoc pe cei care își pot răspunde, cu voce tare, la întrebarea: “Când au fost liberali onești și de bună-credință: atunci când au votat pentru reunificarea Dreptei sau acum, când resping ideea de a se așeza la masă cu un partid de dreapta?”, susține Daniel Olteanu, de pe acum fost președinte al ALDE într-un comunicat.

ALDE nu a reușit la ultimele alegeri să intra în Parlamentul României fapt ce a condus la demisia lui Călin Popescu Tăriceanu și ieșirea lui din viața politică. Cu Daniel Olteanu la conducere s-a încercat o fuziune cu PNL și o înțelegere politică cu PMP, dar în ambele cazuri anumiți lideri la centru și din teritoriu s-au opus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *