Daunele uriașe pe care le-ar avea de plătit o octogenară care a provocat un accident cu trei morţi

O bătrână de 84 de ani, din județul Neamț, trebuie să plătească rudelor victimelor daune uriașe de 170.000 de euro, după ce a provocat un accident soldat cu trei morţi din cauză că a traversat strada neregulamentar.

Procesul unei bătrâne care are acum 84 de ani s-a terminat în primă instanţă, judecătorii hotărând aplicarea unei pedepse fără executare, luând în considerare că a fost o infracţiune din culpă, neintenţionată, dar şi ținând cont de vârsta înaintată a celei care, după ce a traversat prin loc nepermis un drum, are pe conştiinţă trei decese.

“Pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă condamnă pe inculpată la pedeapsa de trei ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei. Inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Săbăoani sau a unităţilor din subordine pe o perioadă de 90 de zile”, se arată în sentinţa instanţei de fond.

În ceea ce priveşte latura civilă, judecătorii au mai decis ca octogenara din Neamţ să fie obligată la plata unor daune de 170.000 de euro către rudele victimelor. Suma trebuie achitată de către bătrână, și nu de o firmă de asigurare, deoarece accidentul a fost provocat de traversarea printr-un loc nepermis, și nu din culpa şoferilor.

Instanţa, pe baza raportului de expertiză criminalistică şi a celorlalte mijloace de probă din dosar, a concluzionat că inculpata a cauzat accidentul în care şi-au pierdut viaţa trei persoane prin acţiunea sa total neglijentă de a se angaja în traversarea unui drum european, intens circulat, prin loc nepermis şi fără o asigurare temeinică.

Cât despre achitarea despăgubirilor către aparţinătorii celor trei persoane decedate, este puţin probail ca acestea să intre în posesia lor. Bâtrâna nu are resurse şi este văduvă. I s-a pus sechestru pe o casă de locuit din chirpici, de 90 de metri pătraţi, o anexă, 379 de metri pătrați de teren aferent construcţiilor şi circa 4.500 de teren agricol.

Teribilul accident a avut loc pe 22 noiembrie 2019, în apropiere de comuna Săbăoani, E85. Un şofer de 39 de ani, din Bacău, a fost surprins de apariţia octogenarei, care traversa neregulamentar strada. Pentru a evita femeia, a virat stânga, a pierdut controlul asupra volanului şi s-a tamponat cu un autoturism ce venea din sens opus.

În acesta se afla un şoferul de 18 ani şi mama sa, de 38 de ani, ambii din localitatea Barticeşti. În urma impactului, şoferii au decedat pe loc, iar femeia s-a stins la scurt timp pe patul de spital. Singura care a scăpat ca prin minune a fost octogenara, care ulterior a fost acuzată de ucidere din culpă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *