Departamentul de stat al SUA anunță scumpirea aparaturii de război: Sute de avioane noi se vor produce la prețuri mai mari

Departamentul american al Apărării a anunţat luni că a ajuns la un acord cu compania Lockheed Martin privind construirea a 375 de avioane de luptă F-35 pe o perioadă de trei ani, informează Reuters, care notează că preţul aparatelor este de aşteptat să crească din cauza inflaţiei şi a încetinirii producţiei. “Anunţăm cu satisfacţie că Departamentul Apărării şi Lockheed Martin ‘au dat mâna’ pentru achiziţia a 375 de avioane F-35”, a declarat William LaPlante, responsabilul pentru achiziţii al Pentagonului, scri Agerpres.

Acordul anunţat este doar un început pentru stabilirea preţului final, care nu se va întâmpla mai devreme de câteva săptămâni sau chiar luni. Prima versiune a aparatului F-35A, cea mai răspândită, a costat 221 de milioane de dolari la începutul producţiei, în 2007, dar ulterior creşterea cantităţii produse şi a capacităţii tehnologice a dus la scăderea preţului la 79 de milioane de dolari pentru un avion. Lockheed a asigurat într-un comunicat că, “pe fondul continuării impactului COVID-19 şi al scăderii comenzilor, s-a reuşit obţinerea unui cost per avion mai scăzut decât creşterile fără precedent ale inflaţiei”.

Inflaţia a luat având în SUA, ajungând la o rată anuală de 9,1% în iunie, potrivit datelor comunicate săptămâna trecută, aminteşte Reuters. În timpul pandemiei, Lockheed a indicat că preţul unui avion ar putea creşte, odată cu scăderea producţiei şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare. Un acord anterior pe trei ani cu Pentagonul semnat în 2019 pentru 478 de aparate F-35 i-a permis gigantului aerospaţial să cumpere cantităţi mai mari de componente, reducând costurile cu circa 8% faţă de cazul în care ar fi trebuit să negocieze contracte anual.

Avionul F-35 a înregistrat recent o serie de succese în competiţii de profil, convingând între altele Finlanda, Elveţia şi Germania, alţi potenţiali cumpărători fiind Grecia şi Republica Cehă.

Lt.gen Mike Schmidt, responsabil al programului pentru F-35 din cadrul Forţelor aeriene ale SUA, a calificat acest aparat drept “una din cele mai letale şi interoperabile capacităţi din dotarea Pentagonului”.

Reuters a indicat mai devreme că valoarea acordului anunţat luni este de circa 30 de miliarde de dolari.

Acordul vine în contextul în care industria aviatică, reunită la târgul de la Farnborough, în Marea Britanie, încearcă să-şi afişeze optimismul după devastarea produsă de pandemie, deşi singurele recorduri care vor fi probabil doborâte în cadrul acestui eveniment sunt cele de… temperatură, mai notează Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *