Deşertul rămas după secarea Bălţii Amara. Toate speciile protejate au dispărut odată cu lacul

Imagini impresionante cu efectele secetei asupra Rezervaţiei Naturale Balta Amara, din judeţul Buzău, au fost postate de Agent Green, un ONG profilat pe protecţia mediului.

Autorii filmării cu drona susţin că secarea lacului are printre cauze “administraţia consecvent de proastă a autorităţilor care ţin de Ministerul Mediului”.

Potrivit Agent Green, rezervaţia găzduia efective importante ale unor specii de păsări protejate şi era loc de iernat pentru păsările migratoare. Balta era situată pe imensul culoar de migraţie, care porneşte din zonele umede din nordul Europei şi ajunge până în centrul Africii.

Balta Amara din judeţul Buzău fusese declarată rezervaţie naturală printr-o hotărâre din 1995. În urmă cu aproximativ o lună, a dispărut ultimul ochi de apă din centrul albiei. Toate speciile protejate au dispărut odată cu lacul care era înainte un liman natural al râului Buzău.

Autorităţile dau vina pe secetă, însă activiştii de mediu acuză că şi alimentarea cu apă din râul Buzău a fost întreruptă.

“Motivele care au dus la pierderea acestei arii protejate sunt atât seceta multianuală cât şi administraţia consecvent de proastă a autorităţilor care ţin de Ministerul Mediului care au sperat an după an că vor veni ploi şi zăpezi abundente şi care nu au asigurat menţinerea legăturii directe a lacului Amara cu râul Buzău care era principala sursă de alimentare cu apă”, scrie Agent Green.

Fosta întindere de apă era situată pe imensul culoar principal de migraţie a păsărilor, care porneşte din zonele umede ale celor o mie de lacuri din nordul Europei şi ajunge, după circa 5.000 de kilometri, până în inima Africii, lângă lacul Tanganyika.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *