Dezmăț bugetar la început de primăvară. Cum apar noi posturi la stat
Ministerul Mediului solicită o a șaptea funcție de secretar de stat, în timp ce Parlamentul pregătește mărirea organigramei ANRE cu peste 50%, prin mărirea posturilor de la 350 la 530.
La nivel de funcții de conducere, Ministerul Mediului cere o nouă mărire a numărului de secretari. “Pentru o bună gestionare și o coordonare a creșterea capacității infrastructurii Sistemului Național de Gospodărire a Apelor de protecție împotriva inundațiilor, este necesară suplimentarea numărului total de posturi de secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cu un post”, arată nota de fundamentare a ministerului, princ are este cerută mărirea acestei categorii de demnitari de la șase la șapte.
“Managementul riscului la inundații înseamnă aplicarea unor politici, proceduri și practici având ca obiective identificarea riscurilor, analiza și evaluarea lor, tratarea, monitorizarea și reevaluarea riscurilor în vederea reducerii acestora. De-a lungul timpului, au existat mai multe forme de abordare a fenomenului, de la noțiunea de luptă împotriva inundațiilor, omul a trecut succesiv la noțiunile de apărare împotriva inundațiilor și apoi la prevenirea inundațiilor”, mai explică instituția.
Ministerul Mediului și-a schimbat Hotărârea de Guvern privind organizarea și funcționarea de trei ori în 2022. Ultima dată a fost tot pentru a găsi un nou loc pentru un secretar de stat, adică pentru unul responsabil pentru procesul de aderare la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică. La acea dată, adică la jumătatea lunii decembrie, conducerea Mediului a solicitat și suplimentarea numărului de posturi cu 40. Un secretar de stat are un salariu brut de 16.640 de lei.
În Parlament, tocmai a trecut tacit de Camera Deputaților și a fost înregistrată la Senat o propunere legislativă semnată de reprezentanți ai UDMR, PSD și PNL, prin care aparatul bugetar al Autorității Naționale de Reglementare în Energie să fie mărit cu peste 50%, adică de la 350 la 530 de angajați, fără cei din pozițiile de conducere.
“Dinamica accelerată a dezvoltării acestor sectoare și piețe din ultimii ani – care apreciem că se va menține și în perioada următoare – liberalizarea, prețurilor la energie electrică, situație determinată de creșterea prețului pe piețele de energie la nivel internațional, precum și efectele provocate de aceste creșteri asupra piețelor și consumatorilor din țara noastră, cadrul legislativ nou creat în domeniul energiei electrice, gazelor naturale și energiei termice, inclusiv pentru implementarea mecanismului de compensare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale plătite de clienții finali, au adus: noi atribuții Autorității, nevoia imperioasă de a extinde și dezvolta activitatea de supraveghere și control a piețelor de energie, precum și creșterea exponențială a volumului de activitate în domeniul soluționării petițiilor și reclamațiilor consumatorilor de energie, al controlului activității operatorilor, al investigațiilor pe piața angro de energie”, explicau inițiatorii în expunerea de motive.
Potrivit Economedia, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat din luna octombrie, printr-o adresă semnată de președintele Dumitru Chiriță, suplimentarea numărului de posturi ai instituției cu 180 de angajați în luna octombrie.
În acea adresă, ANRE menționa că aceste posturi vor fi repartizate astfel: 27 posturi pentru activitatea de soluționare petiții în domeniul energiei electrice, gazelor naturale și energiei termice; 64 posturi pentru activitatea de control; 30 posturi pentru implementarea schemei guvernamentale de compensare a prețurilor; 10 posturi pentru activitatea de investigații; 40 posturi pentru reglementări piață de energie, licențe, autorizații și monitorizare investiții, monitorizare piață energie; 5 posturi pentru IT; 4 posturi pentru compartimentele juridic și contencios.
Potrivit ultimei statistici a Ministerului de Finanțe, dată publicității zilele acestea, în luna ianuarie 2023 erau ocupate 1.278.995 de posturi, în timp ce în decembrie 2022 numărul posturilor ocupate era de 1.278.688 de posturi. Așadar, o diferență de aproximativ 300 de posturi ocupate. Apogeul a fost atins în noiembrie 2022, când s-a ajuns la 1.280.003 posturi ocupate.