Diabetul, pe cale să fie învins. Aparatul care produce insulina in organism, fără a fi nevoie de baterii

Un dispozitiv de mărimea unei monede în loc de injecţii constante de insulină. Fără a avea nevoie de baterie şi nici de a lua medicamente imunosupresoare de teama reacţiilor sistemului imunitar.

Aceasta este promisiunea împotriva diabetului de tip 1 care vine de la Massachusetts Institute of Technology din Cambridge, unde unii cercetători au dezvoltat un mic dispozitiv implantabil, capabil să controleze nivelul de glucoză din sânge, cel puţin la şoarecii unde a fost testat.

Dar există toate condiţiile pentru ca acesta să funcţioneze şi la oameni, deoarece a fost conceput tocmai pentru a depăşi toate obstacolele pe care dispozitivele sau strategiile similare le au astăzi.

Ideea de a înlocui injecţiile de insulină cu transplanturi de celule capabile să producă hormonul direct în organism – aceleaşi celule distruse la pacienţii cu diabet zaharat de tip 1 – datează de ceva timp. Dar, deşi transplanturile de insuliţe pancreatice sunt deja o realitate, rezultatul nu este întotdeauna cel sperat.

Problemele sunt diferite, de la necesitatea de a lua imunosupresoare pentru a împiedica sistemul imunitar să atace celulele transplantate, până la nevoia de a asigura celulelor un sistem adecvat de alimentare cu oxigen.

Ideea cercetătorilor MIT, prezentată oficial pe paginile Pnas , a fost de a construi un mic dispozitiv capabil să producă oxigen fără a fi nevoie de baterii. Pentru a face acest lucru, oamenii de ştiinţă folosesc o membrană specială capabilă să împartă moleculele de apă în hidrogen şi oxigen.

Energia necesară pentru a funcţiona vine din exterior, datorită unei mici bobine magnetice care transmit către o antenă şi care poate fi găzduită într-un fel de plasture, explică MIT. În acest fel este posibil să se garanteze atât izolarea de sistemul imunitar, cât şi furnizarea de oxigen în acelaşi timp.

Aparatul, testat pe şoareci cu diabet zaharat cu transplant subcutanat, funcţionează cel puţin o lună şi fără a fi nevoie de terapie imunosupresoare.

Ideea acum este de a extinde testele, pentru a ajunge şi la oameni, unde ar putea fi folosit nu numai împotriva diabetului de tip 1, ci şi ca terapie celulară împotriva sângelui sau a bolilor neurodegenerative, concluzionează autorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *