Divizia 101 Aeropurtată se află la baza Mihail Kogălniceanu, gata să intervină în Ucraina în caz de escaladare

Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA a fost desfăşurată în Europa pentru prima dată după aproape 80 de ani, pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia şi alianţa militară NATO.

Unitatea de infanterie uşoară, supranumită „Screaming Eagles”, este pregătită să se desfăşoare pe orice câmp de luptă din lume în câteva ore, gata de luptă, scrie CBS News.

CBS News s-a alăturat comandantului adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas, şi colonelului Edwin Matthaidess, comandantul echipei de luptă a Brigăzii a 2-a, pe un elicopter Black Hawk pentru călătoria de o oră până la marginea teritoriului NATO, la doar aproximativ trei mile de graniţa României cu Ucraina .

Din momentul în care preşedintele rus Vladimir Putin şi-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie, forţele sale au avansat spre nord din Peninsula Crimeea, o regiune ucraineană asupra căreia Moscova a preluat ilegal controlul în 2014. De mai bine de şapte luni, trupele ruse au a încercat să împingă de-a lungul coastei Mării Negre în regiunea Herson, cu scopul de a captura oraşele-port cheie ucrainene Mykolaiv şi Odesa. Scopul lor este să întrerupă accesul ucrainean la mare, lăsând ţara şi forţele sale militare fără ieşire la mare.

Ameninţarea rusă, atât de aproape de teritoriul NATO din România, este motivul pentru care a fost trimisă divizia de elită de asalt aerian din America, cu nişte echipamente grele.

„Suntem gata să apărăm fiecare centimetru de sol NATO” a declarat Lubas pentru CBS News. „Aducem capacitatea noastră de asalt aerian. „Suntem o forţă de infanterie uşoară, dar, din nou, aducem această mobilitate cu noi, pentru avioanele noastre şi atacurile aeriene”.

Întorcându-se spre nord de-a lungul coastei României la Marea Neagră, elicopterul Black Hawk a aterizat în cele din urmă pe un loc de operare înainte, unde trupele americane şi române loveau ţinte în timpul unui exerciţiu comun de asalt aerian şi terestru.

Cartuşele de tanc şi focul de artilerie erau reale. Exerciţiul a fost menit să recreeze bătăliile pe care forţele ucrainene le duc în fiecare zi împotriva trupelor ruse, chiar peste graniţă. Jocurile de război atât de aproape de această graniţă sunt un mesaj clar pentru Rusia şi pentru aliaţii NATO ai Americii, că armata SUA este aici.

„Adevărata semnificaţie pentru mine, să am trupele americane aici, este ca şi cum ar fi să ai aliaţi în Normandia înainte ca vreun inamic să fie acolo”, a declarat generalul-maior român Lulian Berdila pentru CBS News, referindu-se la bătălia de referinţă din cel de-al doilea război mondial din Franţa. Forţele americane au înfiinţat o garnizoană la baza aeriană Mihail Kogălniceanu a armatei române.

În total, aproximativ 4.700 de soldaţi de la baza de origine a diviziei 101 Airborne din Fort Campbell, Kentucky, au fost dislocaţi pentru a întări flancul estic al NATO.

Matthaidess a declarat pentru CBS News că el şi trupele sale au fost cele mai apropiate forţe americane de luptele din Ucraina. Din punctul lor de vedere, ei au „vizionat îndeaproape” forţele ruse, „şi-au construit obiective împotriva cărora să se exerseze” şi au efectuat exerciţii care „reconstituie exact ceea ce se întâmplă” în război.

Comandanţii „Screaming Eagles” au declarat în mod repetat pentru CBS News că sunt întotdeauna „gata să lupte în seara asta” şi, în timp ce sunt acolo pentru a apăra teritoriul NATO, dacă luptele escaladează sau există vreun atac asupra NATO, sunt pe deplin pregătiţi să traverseze frontiera cu Ucraina.

Înfiinţată în 1918, Divizia 101 a fost constituită pentru prima dată ca o unitate aeriană în 1942.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a câştigat renume pentru rolul său în Operaţiunea Overlord (debarcarea în Normandia de Ziua Z pe 6 iunie 1944), Operaţiunea Market Garden, eliberarea Olandei şi acţiunea sa în timpul Bătăliei de la Bulge din jurul oraşului Bastogne, Belgia.

În timpul războiului din Vietnam, Divizia 101 a luptat în mai multe campanii şi bătălii majore, inclusiv în Bătălia de la Hamburger Hill în mai 1969.

La apogeul Războiului împotriva terorismului, Divizia 101 avea peste 200 de avioane. Mobilitatea unică a diviziei pe câmpul de luptă şi nivelul înalt de pregătire au menţinut-o în avangarda forţelor de luptă terestre americane în conflictele recente: de la operaţiuni de combatere a terorismului în Irak şi în Afganistan la Siria, ca parte a operaţiunii Inherent Resolve.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *