Doi activişti ecologişti care s-au lipit de o faimoasă statuie de la Vatican, condamnați de instanță la plata unor despăgubiri de 30.000 de euro

Doi activişti italieni pentru mediu, care s-au lipit cu o substanţă adezivă de soclul uneia dintre cele mai faimoase statui din Muzeele Vaticanului, trebuie să plătească despăgubiri în valoare de aproape 30.000 de euro în urma verdictului dat luni de un tribunal din Vatican.

Guido Viero şi Laura Zorzini, membri ai grupării Ultima Generazione (“Last Generation”), s-au lipit în august de statuia lui Laocoon. Sculptura reprezintă un preot din Troia care a încercat să-i avertizeze pe troieni în legătură cu pericolul calului din lemn al grecilor.

Tribunalul statului Vatican, ai cărui judecători sunt laici, nu religioşi, i-a condamnat pe Viero şi Zorzini să plătească împreună despăgubiri în valoare de 28.148 de euro autorităţilor de la Vatican, sumă la care se adaugă 1.000 de euro costuri de judecată, potrivit sentinţei.

Cei doi au fost totodată condamnaţi fiecare la nouă luni de închisoare cu suspendare, la care se adaugă şi amenzi de 1.500 de euro fiecare, tot cu suspendare. Un al treilea activist a primit o amendă de 120 de euro cu suspendare.

Ultima Generazione a organizat mai multe proteste de anvergură în Italia, deseori ţinta acestora fiind opere de artă sau monumente. Luna trecută, activişti ai grupării au înnegrit apa din emblematica Fontana di Trevi după ce au turnat cărbune diluat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *