Două partide parlamentare din Suedia se opun aderării României și Bulgariei la Schengen

Deşi România a susţinut fără rezerve aderarea Suediei la NATO, două mari partide din Regatul suedez se opun includerii României în Schengen, potrivit presei suedeze. Astfel, Olanda, aflată în căutare de aliaţi pentru blocarea procesului, ar putea găsi sprjin în acest demers.

Social-democrații și democrații suedezi se opun extinderii spațiului Schengen prin aderarea Croației, a României și a Bulgariei, relatează publicația suedeză Dagens Nyheter.

Mai exact, aceasta este abordarea formațiunilor menționate la propunerea de acceptare a celor trei state înaintată comisiei de justiţie a Parlamentului de guvernul minoritar.

“Suntem de părere că atunci când vine vorba de extinderea spațiului Schengen, trebuie să plecăm de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că avem toate instrumentele necesare în lupta împotriva criminalității”, spune Ardalan Shekarabi, parlamentar social-democrat din comisia juridică, amintind probleme cu migranţii UE din Bulgaria şi România exploataţi în Suedia.

“În practică, aceasta ar însemna că controlul la intrare și ieșire este eliminat. Nu evaluăm că este în interesul Suediei în ceea ce privește securitatea internă să facă acest lucru”, a completat acesta.

Publicaţia menţionată precizează că şi partidul Democraţii din Suedia se opune.

„În ceea ce privește Bulgaria și România, Suedia se confruntă în prezent cu mari probleme cu cetățenii din aceste țări care abuzează de directiva de mobilitate existentă, care provoacă ordinea publică în Suedia”, afirmă spune un reprezentant al democraţilor şi membru al comisiei juridice, Adam Marttinen. Formaţiunea menţionează corupţia extinsă din cele două state.

În cursul acestui an, după ce Rusia a invatat Ucraina, Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la NATO. În Suedia, majoritatea partidelor au susţinut alăturarea la alianţă pe fondul războiului.

În luna mai, Ministerul Afacerilor Externe transmitea, printr-un comunicat de presă, că România susţine fără rezerve sau condiţii aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, alianţă din care ţara noastră face parte.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în luna iulie, decretul prentru promulgarea Legii privind ratificarea Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, şi a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949-

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 227 de voturi „pentru” şi 3 abţineri, în Senat fiind 94 de voturi „pentru” şi o abţinere.

“România este un aliat sincer şi deschis pentru ca Finlanda şi Suedia să se simtă ca membre ale NATO, aşa cum se simte azi România, să beneficieze de cele mai importante garanţii de securitate din întreaga istorie, garanţii cât se poate de concrete şi vizibile după declanşarea invaziei ruseşti”, spunea Marcel Ciolacu la acel moment.

Anterior, proiectul a fost aprobat de Guvernul României pe 13 iulie, țara noastră susținând aderarea celor două state la Alianța Nord-Atlantică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *