Erdogan îi amenință pe americani: ‘Dacă nu dați nimic în schimb, atunci va exista un preț și pentru asta’

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a declarat duminică că “va exista un preț” de plătit dacă Statele Unite nu vor furniza Turciei avioane de luptă F-16 pe care le solicită în schimbul unei plăți făcute pentru avioanele de război F-35, informează publicația turcă DailySabah.

Turcia, țară aflată în NATO, a încercat să își modernizeze avioanele de luptă existente pentru a-și actualiza forțele aeriene și a încercat să cumpere 40 de avioane Lockheed Martin F-16 și aproape 80 de kituri de modernizare de la SUA, o tranzacție evaluată, se pare, la 20 de miliarde de dolari.

Turcia a făcut această cerere în locul unei rambursări a plății pe care o făcuse pentru avioanele de luptă F-35 de ultimă generație. Plata a fost efectuată înainte de a fi eliminată din programul multinațional de dezvoltare a avioanelor din cauza deciziei Ankarei de a achiziționa sisteme de apărare antirachetă aeriană S-400 de producție rusească.

“În ceea ce privește avioanele F-16, le vrem de la voi, dar nu le-ați dat. (Inițial, urma să furnizați) un F-35, dar nu v-ați ținut de cuvânt. Deși am plătit aproximativ 1,4 miliarde de dolari, nu ați dat nimic în schimb”, a declarat Erdoğan. “Dacă nu dați nimic în schimb, atunci va exista un preț și pentru asta”, a subliniat președintele turc.

Ankara a comandat anterior peste 100 de avioane americane F-35, dar Washingtonul a scos Turcia din program în 2019, după ce a cumpărat sistemul S-400. Turcia a calificat această mutare drept nedreaptă și a cerut rambursarea plății de 1,4 miliarde de dolari.

Comentariile lui Erdoğan au venit după ce ministrul de externe Mevlüt Çavușoğlu a declarat la începutul acestei luni că Turcia se așteaptă ca administrația Biden să fie decisivă în încercarea sa de a vinde avioane de război F-16 Turciei și să convingă Congresul SUA să renunțe la opoziția față de acest acord.

Se pare că administrația Biden a transmis Congresului intenția sa de a vinde avioanele de luptă Turciei. Administrația a declarat că susține vânzarea și că de luni de zile ține legătura cu Congresul în mod informal pentru a obține aprobarea acestuia. Cu toate acestea, nu a reușit până acum să obțină undă verde.

Senatorul Bob Menendez, președintele democrat al Comisiei pentru relații externe a Senatului, ai cărei lideri analizează vânzările militare străine majore, s-a opus tranzacției.

Conform legislației americane, Congresul poate bloca o vânzare prin adoptarea unei rezoluții de dezaprobare după notificarea oficială a unui acord. Cu toate acestea, este puțin probabil să facă acest lucru dacă președintele Joe Biden decide să meargă mai departe în ciuda obiecțiilor parlamentarilor. Deși Congresul a mai adoptat astfel de rezoluții, nu a întrunit niciodată majoritatea de două treimi necesară în ambele camere pentru a depăși un veto prezidențial.

Ankara a promis că ar putea lua în considerare alternative, inclusiv avioane din Rusia, dacă SUA nu își respectă promisiunea de a livra F-16 forțelor aeriene turcești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *