Erdogan și secretarul general ONU merg în Ucraina, unde se vor întâlni cu Zelenski

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, va merge joi în Ucraina, unde se va întâlni cu preşedinţii ucrainean şi turc, Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, a anunţat marţi purtătoarea sa de cuvânt.

“La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean”, a declarat Stephane Dujarric în timpul unei conferinţe de presă, potrivit AFP. Purtătoarea de cuvânt a mai precizat că Antonio Guterres va merge apoi la Odesa şi după aceea în Turcia.

La reuniune va fi “examinată” implementarea acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, acord “în care Turcia este un element cheie”, a adăugat el. “Vor fi ridicate în general o serie de probleme precum necesitatea unei soluţii politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta şi chestiunea centralei nucleare (Zaporojie) şi altele”, a spus purtătorul de cuvânt, precizând că o întâlnire bilaterală ar trebui să aibă loc între preşedintele ucrainean şi secretarul general.

Vineri, Antonio Guterres se va duce la Odesa, unul dintre cele trei porturi ucrainene utilizate în cadrul acordului internaţional ce a permis deja plecarea a 21 de vase încărcate în special cu porumb şi grâu. El îşi va încheia această deplasare sâmbătă la Istanbul pentru a vizita Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea acordului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *