Erdogan transmite Suediei să-și ia adio de la NATO: “Cei care au permis ca o astfel de josnicie să aibă loc nu se mai pot aștepta la nicio milă”

Președintele Turciei a declarat luni că Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijin pentru candidatura sa la NATO, în urma protestelor din weekend de la Stockholm ale unui activist anti-islam și ale unor grupuri pro-kurde, transmite AP.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a criticat protestul de sâmbătă al lui Rasmus Paludan de arderea Coranului, spunând că a fost o insultă la adresa tuturor, în special a musulmanilor. El a fost deosebit de revoltat de autoritățile suedeze pentru că au permis desfășurarea demonstrației în fața ambasadei Turciei din Stockholm, pe care a calificat-o drept un atac la adresa celor 85 de milioane de cetățeni turci.

“Este clar că cei care au permis ca o astfel de josnicie să aibă loc în fața ambasadei noastre nu se mai pot aștepta la nicio milă din partea noastră în ceea ce privește cererea lor de aderare la NATO”, a declarat Erdogan în primele sale comentarii referitoare la protestele din weekend, afirmând că Suedia trebuie să fi calculat consecințele permiterii demonstrației lui Paludan.

Erdogan a criticat, de asemenea, Suedia pentru protestele prokurde, unde manifestanții au fluturat steaguri ale diferitelor grupuri kurde, inclusiv ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, care a dus o insurecție de zeci de ani împotriva Turciei. PKK este considerat un grup terorist în Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite, dar simbolurile sale nu sunt interzise în Suedia.

“Deci veți lăsa organizațiile teroriste să se dezlănțuie pe bulevardele și străzile voastre și apoi vă așteptați la sprijinul nostru pentru a intra în NATO. Asta nu se va întâmpla”, a declarat Erdogan, referindu-se la candidaturile de aderare a Suediei și Finlandei la alianța militară. El a spus că, dacă Suedia nu va arăta respect față de Turcia sau față de musulmani, atunci “nu vor vedea niciun sprijin din partea noastră în problema NATO”.

Turcia a blocat candidaturile istorice ale națiunilor nordice la NATO, spunând că acestea trebuie să abordeze mai întâi preocupările de securitate ale Turciei.

Oficialii suedezi au subliniat că libertatea de exprimare este garantată de Constituția suedeză și oferă oamenilor drepturi extinse de a-și exprima opiniile în public, deși incitarea la violență nu este permisă. Demonstranții trebuie să solicite poliției un permis pentru o adunare publică. Poliția poate refuza astfel de permise doar din motive excepționale, cum ar fi riscurile pentru siguranța publică. Înalți oficiali suedezi au declarat că libertatea de exprimare este esențială pentru democrație, criticând totodată acțiunile lui Paludan ca fiind lipsite de respect și cu care nu sunt de acord.

Activistul anti-islam Paludan, care deține atât cetățenie daneză, cât și suedeză, a înființat partide de extremă dreapta în ambele țări, care nu au reușit să câștige niciun loc în alegerile naționale, regionale sau municipale. La alegerile parlamentare de anul trecut din Suedia, partidul său a primit doar 156 de voturi la nivel național. Arderea Coranului de către acesta a declanșat contra-proteste în Turcia în weekend, unde demonstranții i-au ars fotografia și un steag suedez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *