Finlanda consideră necesară suspendarea negocierilor cu Turcia privind aderarea la NATO

Guvernul de la Helsinki apreciază că este necesară întreruperea timp de câteva săptămâni a consultărilor cu Turcia privind ratificarea aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, informează agenţia Reuters.

“Este necesară o pauză înainte de a reveni la consultările trilaterale, vom vedea când se va stabiliza actuala situaţie, deci nu trebuie trase concluzii deocamdată. Cred că va trebui să fie o pauză de câteva săptămâni”, a declarat ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto.

La rândul său, Ulf Kristersson, premierul Suediei, a lansat un apel la calm după recentele proteste condamnate de Turcia şi a exprimat speranţa că dialogul va fi restabilit curând. “Nu este nicio altă temă mai importantă decât aderarea rapidă a Suediei şi Finlandei la NATO”, a afirmat Ulf Kristersson.

Parlamentul Turciei trebuie să ratifice aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, dar Administraţia Recep Tayyip Erdogan are obiecţii privind admiterea Suediei, după o serie de proteste antiturce desfăşurate în Stockholm.

Pe fondul disensiunilor, reuniunea Comitetului permanent al reprezentanţilor Turciei, Suediei şi Finlandei, care era programată în februarie în Turcia, a fost amânată pe termen nedeterminat. În contextul impasului, Guvernul de la Helsinki a anunţat marţi că va analiza posibilitatea aderării la NATO a Finlandei separat de Suedia.

Turcia a criticat în mod constant Suedia şi alte state vest-europene pentru găzduirea unor organizaţii considerate drept teroriste de către autorităţile turce, printre care grupurile separatiste kurde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen, acuzat de organizarea în 2016 a tentativei de lovitură de stat militară din Turcia. Fethullah Gulen, aflat în SUA, neagă acuzaţiile privind implicarea în complotul militar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *