Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a reușit să blocheze importurile de cereale din Ucraina pentru încă 30 de zile

În contextul în care Comisia Europeană a decis ridicarea restricţiilor impuse importurilor de cereale ucrainene – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui – valabile în cinci ţări printre care și România, ministrul agriculturii Florin Barbu, în urma negocierilor cu omologul ucrainean, Mikola Solski, a reușit să blocheze pentru o perioadă de 30 de zile, importurile de cereale din Ucraina.

Cu eforturi susținute din partea miniștrilor de resort din cele două țări – după lungi negocieri și consultări cu fermierii -, Ucraina a acceptat condițiile României privind reglementarea exportului de cereale ucrainene pe teritoriul țării noastre.

Acest sistem propus de ministrul Florin Barbu, așa cum a declarat acesta, este menit să prevină denaturarea pieței românești și totodată să protejeze fermierii români.

“Doresc să asigur fermierii români că vom lua cele mai bune măsuri pentru a-i proteja atât pe ei, cât și piața internă”.

Conform Notei Ministrului Agriculturii, sistemul de licențiere se va reglementa la nivel național prin act normativ, urmând ca licența să se acorde în baza stocurilor deținute și a controalelor efectuate de către autoritățile de control abilitate.

Marfa importată trebuie să fie utilizată exclusiv pentru hrana animalelor sau ca materie primă pentru produse finite.
“Doresc să asigur fermierii români că, așa cum m-am exprimat în repetate rânduri, vom lua cele mai bune măsuri pentru a-i proteja atât pe ei, cât și piața internă. Am credința și încrederea că, în scurt timp, planul de măsuri propus de noi se va materializa într-un act normativ. De asemenea, reiterez faptul că nu mă voi abate de la principiile enunțate la preluarea mandatului și voi susține cu toată credința interesele fermierilor români, promovând produsele noastre, românești”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Ucraina ar urma să adopte astăzi un act normativ potrivit căruia va fi permis exportul de cereale către România, doar pe bază de licență.
După decizia Comisiei Europene de a nu prelungi interdicția ce viza importul de cereale din Ucraina, oficiali guvernamentali din Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că vor extinde această interdicție în ciuda dezacordului Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *