Fondul Proprietatea, companie înființată de statul român, a dat în judecată ANAF pentru supraimpozitarea din energie
Fondul Proprietatea a dat în judecată Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), cerând instanței anularea ordinelor președintelui instituției privind modalitatea de aplicare a supraimpozitării producătorilor și traderilor de electricitate.
Peste 84% din activele nete ale Fondului reprezintă acțiuni la companii din sectorul energetic – din care mai mult de 76% la Hidroelectrica, cel mai mare producător de curent electric din România, notează sursa citată.
Supraimpozitarea, decisă prin legislație primară, a fost stabilită inițial la o cotă de 80% din veniturile suplimentare rezultate din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare a energiei și pragul de 450 lei/MW, procentul fiind majorat ulterior mai întâi la 98% și în final la 100%.
Fondul deține 20% din acțiunile Hidroelectrica și vrea să cedeze prin listare la bursă cel puțin 15%. Acționar majoritar al Hidroelectrica, cu 80% din capital, este Ministerul Energiei.
Fondul mai are în portofoliu dețineri la distribuitorii și furnizorii de energie controlați de grupul italian Enel în România, precum și la subsidiara locală a conglomeratului energetic francez Engie.
După cum a relatat Profit.ro, Enel Green Power România, subsidiara locală a diviziei de producție de energie regenerabilă a gigantului italian Enel, și EDPR România, din grupul portughez de profil EDP Renováveis, au solicitat în instanță sesizarea Curții Constituționale a României cu excepție de neconstituționalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producției de energie electrică din Legea nr. 259/2021 și din OUG nr. 119/2022.
Fondul Proprietatea este o societate pe acțiuni înființată de Guvernul României la data de 28 decembrie 2005. S.C. Fondul „Proprietatea” S.A. s-a constituit pentru asigurarea resurselor financiare necesare despăgubirii persoanelor expropriate abuziv de statul comunist. Despăgubirea s-a făcut în acțiuni, reprezentând valoarea actualizată la nivelul anului 2005 a imobilelor care nu au putut fi restituite în natură.
37,73% din acțiunile Fondului Proprietatea sunt deținute de actori instituționali români, 21,21% de persoane fizice române, 11,69% de actori instituționali străini, 11,4% de The Bank of New York Mellon, 5,96% de Ministerul Finanțelor.