Fosta șefă a ICR la Londra, cu chirie de 6.500 de lire pe lună plătită de stat, a dat în judecată MAE, contestând revocarea din funcție

Dosarul în care Catinca Nistor contestă concedierea de la șefia Institutului Cultural Român de la Londra a fost înregistrat la Tribunalul București pe 12 iunie. Nistor a fost revocată din funcție la jumătatea lunii mai, motivul invocat fiind momentul artistic susținut de aceasta, în sediul institutului, la 1 martie.

Litigiul dintre Catinca Nistor și MAE va fi judecat de magistrații Secţiei a-VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale din cadrul Tribunalului București.

Potrivit datelor de pe portalul instanțelor de judecată, dosarul are ca obiect “contestaţie decizie de concediere”. Procesul nu are încă stabilit un termen de judecată, pentru început, se află într-o procedură de filtru în care instanța verifică documentele dosarului.

Demersul de revocare din funcție a Catincăi Nistor a fost inițiat în luna martie, de către directorul ICR, Liviu Sebastian Jicman. Acesta a solicitat Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe demiterea Catincăi Nistor. În cerere, Jicman a invocat un moment artistic organizat cu ocazia zilei de 1 martie la sediul instituției. Atunci, șefa ICR Londra a interpretat melodia “Mocirița”, iar prestația ei, aspru criticată în spațiul public, a devenit virală pe internet.

“Aș aștepta cu încredere demisia doamnei Catinca Nistor”, declara atunci ministrul culturii, Lucian Romașcanu. Dar Catinca Nistor nu a demisionat. Ca urmare, a fost declanșată procedura parlamentară privind revocarea din funcție. La sfârșitul lunii martie, revocarea din funcție a Catincăi Nistor a fost votată în unanimitate în Comisiile de cultură și politică externă din Senat.

Catinca Nistor spune că este victima unei campanii împotriva sa Cu ocazia audierilor din Parlament, Catinca Nistor a susținut că este victima unei “campanii virulente și agresive” împotriva sa “fără o bază reală”.

În noiembrie 2022, presa a dezvăluit cum Catinca Nistor a refuzat locuința de serviciu gratuită din incinta ICR Londra și a închiriat un apartament într-un cartier de lux pentru care statul român plătește o chirie lunară de 6.500 de lire sterline. Ministerul de Externe a precizat că rezilierea contractului de închiriere nu poate fi făcută mai devreme de un an, din cauza clauzelor. Contractul se va încheia pe 8 septembrie 2023. Pentru cele 12 luni închiriate în apartamentul de lux statul român plătește 78.000 de lire sterline.

În fața comisiei parlamentare, Nistor a susținut că “nu există obligația legală de a locui în sediul reprezentanței”, iar “jumătate din spațiul destinat șefului ICR era folosit pe post de birouri consulare” atunci când a ajuns la șefia ICR Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *