Fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, acord de recunoaştere a vinovăţiei în scandalul Qatargate

Avocatul fostului europarlamentar Pier Antonio Panzeri a confirmat miercuri implicarea clientului său în scandalul de corupţie care zguduie Parlamentul European, dar a respins afirmaţiile potrivit cărora Panzeri ar fi fost creierul operaţiunii.

“Domnul Panzeri mărturiseşte astăzi (miercuri – n.r.) că a participat în mod activ la acte de corupţie în legătură cu Qatar şi în legătură cu Maroc şi, prin urmare, că a fost corupt şi că a corupt pe alţii”, a declarat avocatul său, Laurent Kennes, pentru Euronews.

El a refuzat însă să confirme dacă sunt implicate mai multe ţări străine, argumentând că secretul este pentru a “permite anchetei să avanseze”.

“Toată lumea ştie că este vorba despre un caz care priveşte Qatar şi Maroc. Dacă există şi alte ţări, ancheta trebuie să poată continua fără ca totul să fie dezvăluit presei. Şi asta se numeşte secretul anchetei”, a spus el.

Parchetul federal belgian a anunţat marţi că Panzeri, un socialist italian care a avut trei mandate în parlament, a semnat un aşa-numit “acord de recunoaştere a vinovăţiei” şi s-a angajat să divulge informaţii “substanţiale şi revelatoare” despre schema de bani în schimbul unei pedepse mai mici.

Patru persoane, printre care Panzeri, au fost arestate şi inculpate până în prezent în legătură cu ancheta care investighează “sume mari de bani” plătite de o ţară identificată până în prezent doar oficial ca fiind un stat din Golful Persic, dar despre care se crede în general că este Qatar, cu scopul de a influenţa elaborarea politicilor Uniunii Europene.

Doha şi Marocul, care a apărut în ultimele săptămâni ca un alt jucător potenţial, neagă cu vehemenţă acuzaţiile.

Ca parte a acordului încheiat cu autorităţile belgiene, Panzeri a recunoscut, de asemenea, că este “liderul grupului infracţional”, a declarat Kennes, adăugând însă că “nu înseamnă că este singurul lider”.

“Înseamnă că el este cel puţin unul dintre liderii unei organizaţii care avea ca unul dintre obiectivele sale să corupă oameni”, a mai spus avocatul.

Conform înţelegerii, Panzeri s-a angajat să informeze autorităţile belgiene cu privire la implicarea altor persoane, inclusiv cu privire la identitatea persoanei pe care recunoaşte că a mituit-o. Dar Kennes a refuzat să dea nume sau să spună dacă sunt implicaţi europarlamentari în funcţie sau funcţionari care lucrează în alte instituţii ale UE, invocând încă o dată natura secretă a anchetei.

A face publice astfel de nume “ar însemna să anunţăm în avans ceea ce va spune într-un cadru secret” şi “ar fi o încălcare a acordului pe care îl avem cu Parchetul Federal”, a spus Kennes.

Celelalte trei persoane reţinute în prezent sunt europarlamentarul grec Eva Kaili, partenerul ei Francesco Giorgi şi directorul ONG-ului Niccolò Figà-Talamanca. De asemenea, autorităţile belgiene au cerut ridicarea imunităţii pentru alţi doi eurodeputaţi socialişti: Marc Tarabella (Belgia) şi Andrea Cozzolino (Italia).

În schimbul cooperării sale, Panzeri urmează să primească o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu suspendare, cu cel mult un an petrecut în detenţie în închisoare sau sub supraveghere electronică. De asemenea, el va primi o amendă cu suspendare de 80 000 de euro, urmând să i se confişte încă un milion de euro. El speră, de asemenea, că va exista “o anumită bunăvoinţă din partea procurorului” atunci când vine vorba de soţia sa, Maria Dolores Colleoni, şi de fiica sa, Silvia Panzeri, care sunt suspectate că ar fi fost la curent cu acţiunile ilicite.

Autorităţile belgiene au cerut extrădarea lor din Italia, dar cele două femei au făcut apel.

“Ambele au avocaţi în Italia şi speră că nu vor fi predate autorităţilor belgiene, dar cel mai probabil vor fi interogate în Belgia, ceea ce este normal. Ele şi-au dat deja acordul, din câte ştiu, pentru a fi interogate în speranţa că nu vor fi interogate într-un cadru de detenţie”, a declarat Kennes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *