Franţa lucrează la o lege care să interzică reţelele de socializare pentru copiii sub 15 ani

Franţa lucrează la o lege care să interzică reţelele de socializare pentru tinerii sub 15 ani. Propunerea a fost făcută de Laurent Marcangeli. Vârsta aleasă nu este întâmplătoare: în Franţa, 15 ani coincide cu trecerea de la gimnaziu la liceu şi cu pragul “majoratului sexual”.

Născut în 1980, fost primar al oraşului Ajaccio, Marcangeli face parte din grupul Horizons, un grup de centru-dreapta care a susţinut candidatura lui Emmanuel Macron la ultimele alegeri.

Proiectul de lege, care trebuie acum să fie dezbătut în Senat, stabileşte o nouă limită de 15 ani pentru utilizarea oricărei platforme care corespunde definiţiei de “reţea socială”.

Alegerea acestei vârste nu este întâmplătoare. Potrivit lui Marcangeli, cei 13 ani care sunt stabiliţi de majoritatea reţelelor sociale nu corespund niciunei vârste legale în Franţa. Vârsta de 15 ani, în schimb, are referinţe mai clare în codul francez, după cum a explicat deputatul pentru Le Monde: “Această limită coincide în Franţa şi cu majoratul sexual, dar şi cu trecerea de la gimnaziu la liceu”.

Tot în Le Monde, Marcangeli a precizat că o astfel de măsură are două obiective. Primul este acela de a păstra sănătatea mintală a minorilor prin evitarea expunerii la reţelele de socializare la o vârstă prea fragedă. Cel de-al doilea este de a reduce hărţuirea cibernetică în rândul tinerilor.

În Franţa, potrivit unui sondaj publicat în 2022 de Association Génération Numérique, aproximativ 58% dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 şi 12 ani au cel puţin un cont social, deoarece confirmarea vârstei este lăsată pe seama autoverificării utilizatorilor şi este încă dificil de găsit un sistem care, pe de o parte, să garanteze o prelucrare a datelor conformă cu GDPR şi, pe de altă parte, să măsoare efectiv vârsta unui utilizator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *