Gemania primeşte asigurări din partea Chinei că nu va livra arme Rusiei. Anunţul făcut de Olaf Scholz

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a spus că Administraţia de la Beijing a declarat că nu va furniza Rusiei arme pentru războiul său împotriva Ucrainei, sugerând că Berlinul a primit asigurări bilaterale de în această privinţă din partea Chinei.

Scholz vorbea la o conferinţă de presă cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat reporterilor că UE nu a primit până acum “nicio dovadă” din partea SUA că Beijingul are în vedere furnizarea de sprijin letal Moscovei.

Oficiali americani de rang înalt, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, şi-au exprimat în ultimele săptămâni profunda îngrijorare cu privire la faptul că China ar putea furniza Rusiei arme precum drone kamikaze, ceea ce a declanşat avertismente la adresa Beijingului din partea politicienilor UE. Scholz însuşi a îndemnat săptămâna trecută Beijingul să se abţină de la astfel de acţiuni şi, în schimb, să îşi folosească influenţa pentru a convinge Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina.

Cu toate acestea, vorbind la conferinţa de presă de duminică, care a avut loc la reşedinţa guvernului german din Meseberg, la nord de Berlin, Scholz a susţinut că Beijingul a dat asigurări că nu va trimite arme Rusiei.

“Suntem cu toţii de acord că nu ar trebui să existe livrări de arme, iar guvernul chinez a declarat că nici el nu va livra niciun fel de arme”, a declarat cancelarul ca răspuns la o întrebare adresată de POLITICO. “Insistăm asupra acestui lucru şi îl monitorizăm”, a adăugat el.

Ulterior, Scholz a declarat pentru CNN că dacă Beijingul ar ajuta Moscova: “Cred că ar avea consecinţe, dar acum suntem într-o etapă în care spunem clar că acest lucru nu ar trebui să se întâmple şi sunt relativ optimist că vom avea succes cu cererea noastră în acest caz, dar va trebui să analizăm şi trebuie să fim foarte, foarte precauţi”.

Comentariile lui Scholz despre Beijing au fost o surpriză, deoarece China nu a respins public posibilitatea livrărilor de arme către Rusia. Cancelarul a părut să sugereze că Beijingul a dat astfel de asigurări direct Germaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *