Germania îşi menţine decizia de a vinde o parte din portul Hamburg către China, în ciuda îngrijorărilor privind securitatea

Guvernul Germaniei a declarat miercuri că va continua cu un plan controversat de vânzare a unor părţi dintr-un terminal portuar din Hamburg către compania chineză de stat Cosco, în ciuda unor noi îngrijorări legate de securitate şi a protestelor membrilor coaliţiei de guvernare.

Cancelarul Olaf Scholz a promovat în octombrie anul trecut acordul care permite gigantului maritim Cosco să achiziţioneze 24,99% din acţiunile terminalului Hamburg Tollerort, deşi mai mulţi membri ai cabinetului au ridicat obiecţii. Însă afacerea a fost pusă sub semnul întrebării luna trecută, când a ieşit la iveală faptul că autorităţile de securitate germane au declarat portul drept “infrastructură critică”, ceea ce înseamnă că achiziţia ar fi trebuit supusă unor restricţii mai mari.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat miercuri că guvernul “îşi menţine” decizia din octombrie, fără a face nicio modificare, chiar dacă terminalul “este considerat acum un operator de infrastructură critică”. El nu a oferit detalii suplimentare care să explice motivele care au stat la baza deciziei, relatează POLITICO.

Scholz, social-democrat şi fost primar al oraşului Hamburg, a făcut presiuni puternice pentru ca acordul de 24,99% să rămână valabil. Acest lucru a atras noi critici din partea partenerilor săi de coaliţie, care au cerut reevaluarea acordului, precum şi o eventuală reducere a acţiunilor Cosco în terminal.

Noua undă verde vine cu doar şase săptămâni înainte de un summit planificat între oficialii guvernamentali germani şi chinezi, care va avea loc pe 20 iunie la Berlin. Criticii susţin că achiziţia parţială a portului face parte dintr-o strategie de investiţii specifice prin care Beijingul doreşte să aducă infrastructura din întreaga Europă sub influenţa sa.

Compania de logistică portuară HHLA din Hamburg a declarat că “salută” aprobarea, adăugând că “toate aspectele din cadrul procesului de examinare a investiţiilor au fost clarificate în comun în cadrul unor discuţii intense şi constructive” şi că tranzacţia va fi finalizată “în curând”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *