Gigantul american Intel anunţă concedieri masive. Câţi angajaţi vor fi dați afară

Producătorul american de semiconductori Intel Corp. intenţionează să demareze o amplă restructurare de personal, de ordinul câtorva mii de posturi, pentru a-şi reduce costurile şi a face faţă încetinirii pieţei de computere personale, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Concedierile ar urma să fie anunţate în cursul acestei luni, gigantul american dorind să facă un anunţ în acest sens cu prilejul publicării rezultatelor pe trimestrul al treilea, programate pentru data de 27 octombrie, susţin sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

La mijlocul acestui an Intel avea aproximativ 113.700 de angajaţi la nivel mondial.

Sursele au adăugat că unele divizii din cadrul grupului Intel, precum cea de vânzări şi marketing, ar putea suferi restructurări care să afecteze până la 20% din personal.

Potrivit datelor Bloomberg, Intel suferă în prezent de pe urma scăderii cererii pentru procesoare destinate computerelor personale, principala sa ramură de activitate, şi în paralel nu a reuşit să recupereze cotele de piaţă pierdute în faţa rivalilor precum Advanced Micro Devices Inc.

În luna iulie, Intel a avertizat că vânzările sale pentru anul 2022 vor fi cu aproximativ 11 miliarde de dolari mai mici decât estima anterior.

Tot atunci Intel a anunţat că ar putea face unele schimbări pentru a îmbunătăţi profiturile.

“Reducem cheltuielile de bază în anul calendaristic 2022 şi ne uităm să adoptăm acţiuni suplimentare în a doua jumătate a anului”, a declarat atunci directorul general de la Intel, Pat Gelsinger.

Precedentul val important de concedieri de la Intel a avut loc în anul 2016, când grupul american a eliminat aproximativ 12.000 de locuri de muncă, sau 11% din efectivele totale.

Între timp compania a mai recurs şi la alte restructurări şi la închiderea unor divizii şi, la fel ca multe alte companii din industria de tehnologie, a îngheţat angajările la începutul acestui an, pe fondul înmulţirii semnelor de recesiune.

Conform firmei de cercetare de piaţă IDC, vânzările de PC-uri au scăzut cu 15% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Toţi cei trei mari producători, HP Inc., Dell Technologies Inc şi Lenovo Group Ltd.,care utilizează procesoarele Intel în laptop-urile şi desktop-urile lor, au înregistrat scăderi semnificative ale vânzărilor.

Sursa citată menţionează că momentul actual este unul stânjenitor pentru Intel să anunţe concedieri având în vedere că la începutul anului grupul a făcut lobby pentru un pachet de stimulente în valoare de 52 de miliarde de dolari pentru producătorii de cipuri şi a promis că îşi va extinde capacităţile de producţie din SUA.

Alţi producători de cipuri, precum Nvidia şi Micron Technology Inc., au evitat să recurgă la concedieri până acum. În schimb, alte companii din sectorul de tehnologie, precum Oracle Corp. şi Arm Ltd., au anunţat deja restructurări de personal.

În martie 2022, producătorul american de cipuri Intel a anunţat că a ales Germania drept locaţie unde va construi o mare uzină de semiconductori, parte a unor investiţii în valoare de 80 de miliarde de euro pe care grupul le are în vedere pentru Uniunea Europeană în următorii 10 ani, informa Reuters.

Potrivit sursei citate, acest plan include în primul rând suma de 17 miliarde de euro pentru o uzină de semiconductori la Magdebourg (nord-est-ul Germaniei), alte 12 miliarde de euro pentru o nouă facilitate de producţie în Irlanda, un centru de cercetare & dezvoltare în Franţa, o facilitate de back-end manufacturing în Italia care ar putea însemna o investiţie de 4,5 miliarde de euro, precum şi alte investiţii în Polonia şi Spania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *