Grecia le oferă “azil turistic” pensionarilor germani care vor să scape de creșterea costurilor energiei pe perioada ierni

Pensionarii germani care vor să scape de costurile crescute la energie și de inflația galopantă sunt bineveniți în Grecia, a transmis ministrul elen al turismului, scrie The Guardian, în contextul în care facturile la gaz s-au dublat în Germania, iar estimările arată prețuri de șapte ori mai mari decât nivelul de anul trecut.

În aceste condiții, ministrul grec al turismului, Vasilis Kikilias, îi invită pe pensionari să petreacă anotimpul rece în Grecia. “La toamnă și la iarnă ne-am bucura foarte mult să-i primim pe pensionarii germani care își doresc să se bucure de iarna mediteraneeană cu ospitalitatea grecească, vreme blândă și un nivel ridicat al serviciilor. Vă așteptăm”, a declarat Kikilias, pentru tabloidul german Bild.

Ministrul grec al turismului a comparat invitația cu oferirea de “azil turistic”, spunând că este un gest de recunoștință pentru contribuabilii germani care au susținut prin taxele plătite refacerea Greciei după criza financiară din 2008.

Primarii din toată Grecia au susținut și ei inițiativa ministrului grec. Panagiotis Simandirakis, primarul orașului-port Chania din Creta, a dat asigurări că insula oferă cele mai bune condiții pentru ca oamenii să supraviețuiască crizei din iarnă. De la cafele și franzele până la mașinile închiriate, toate sunt mai ieftine decât în Germania, a argumentat el. Invitația grecilor ar putea fi interpretată ca un truc de marketing pentru creșterea turismului elen în sezonul rece, după mai mulți ani în care acest sector economic esențial a fost puternic afectat de pandemie.

Pensionarii din Germania consideră însă că este o idee bună pentru a evita efectele inflației, care a ajuns la 8% deja. “Este o sugestie destul de utilă, mai ales dacă ar putea ajunge să ne coste mai puțin decât statul acasă”, a spus Petra Schneider, o pensionară din Köln. Într-un sondaj realizat de compania Civey, două treimi din germani s-au declarat îngrijorați de întreruperea furnizării de gaze naturale în această iarnă.

Asociația agențiilor de turism din Germania (VUSR) a anunțat încă din mai că Guvernul ar economisi mai mult pe termen lung, dacă ar acorda un voucher de vacanță de 500 de euro de persoană pentru ca germanii să plece în destinații cu vreme caldă decât să aloce subvenții pentru acoperirea costurilor energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *