Guvernul francez naţionalizează cea mai importantă companie de utilităţi

Guvernul francez va oferi 9,7 miliarde de euro pentru naţionalizarea completă a Electricite de France SA. Ţara, precum toată Europa, se confruntă cu criza energetică ce a fost aplificată de războiul din Ucraina.

Statul francez va oferi 12 euro pe acţiune pentru a achiziţiona cele 16% din EDF pe care nu le deţine deja, a declarat marţi Ministerul francez de Finanţe într-un comunicat. Aceasta reprezintă o sumă cu 53% mai mare faţă de valoarea de închidere de 7,84 euro a acţiunilor EDF la 5 iulie, cu o zi înainte ca premierul francez Elisabeth Borne să anunţe naţionalizarea. Acţiunile companiei au fost suspendate pe 13 iulie, în aşteptarea detaliilor planului.

În mijlocul celei mai grave crize energetice din ultimele decenii, Franţa vrea să readucă EDF, încărcată de datorii, în proprietatea integrală a statului, pentru a ţine sub control facturile de electricitate ale gospodăriilor şi, în acelaşi timp, să facă investiţii masive pentru a reduce dependenţa ţării de combustibilii fosili importaţi din Rusia.

Reactoarele existente ale companiei de utilităţi suferă de o fiabilitate tot mai scăzută, în timp ce construcţia de noi instalaţii a fost împiedicată de întârzieri şi depăşiri de costuri. Această performanţă slabă, combinată cu un plafon de preţ al energiei electrice impus de guvern, a făcut ca povara datoriei EDF să pară din ce în ce mai nesustenabilă.

Naţionalizarea ar putea linişti creditorii EDF în ceea ce priveşte stabilitatea financiară a companiei.

Ideea de a naţionaliza companiile de energie devine din ce în ce mai populară în Europa. La începutul primăverii Germania, puternic dependentă de energia din Rusia, a aprobat o modificare legislativă care permite Guvernului să devină proprietar al companiilor din energie, ca o măsură de ultimă instanţă pentru asigurarea aprovizionării în eventualitatea unei situaţii de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *