Guvernul german, forţat să declasifice o evaluare privind Nord Stream 2

Guvernul german a declasificat joi o evaluare de securitate strict secretă privind gazoductul Nord Stream 2 din 2021, cu doar patru luni înainte de izbucnirea războiului, care susţine că aprovizionarea cu energie “nu va fi pusă în pericol” de o dependenţă sporită de gazul rusesc.

Documentul, datat 26 octombrie 2021, a fost adoptat în ultimele zile ale guvernului fostului cancelar Angela Merkel, în care actualul lider al Germaniei, Olaf Scholz, a jucat un rol cheie în calitate de vicecancelar, informează POLITICO.

Avizul controversat prezintă o viziune extrem de naivă asupra riscurilor pe care le prezintă dependenţa semnificativă a Germaniei de livrările de gaz rusesc, care a crescut continuu în anii de dinaintea războiului de la Moscova. De asemenea, evaluarea respinge îngrijorările partenerilor est-europeni, precum Polonia şi Ucraina, care au avertizat de mult timp că gazoductul submarin Nord Stream 2, conceput pentru a transporta gaze naturale direct din Rusia în nordul Germaniei, ar creşte riscul de şantaj energetic din partea preşedintelui rus Vladimir Putin.

“În general, evaluarea ajunge la concluzia că acordarea certificării pentru Nord Stream 2 nu pune în pericol securitatea aprovizionării cu gaze naturale în Germania şi în Uniunea Europeană”, se arată în document.

“Atât pentru piaţa germană, cât şi pentru pieţele învecinate, riscul de afectare gravă a securităţii aprovizionării din cauza eşecului infrastructurilor individuale de aprovizionare a importurilor este foarte limitat”, adaugă documentul guvernamental – o evaluare contrazisă de oprirea actuală a livrărilor de gaze ruseşti către Germania şi de penuria de gaze şi criza energetică, care a forţat Berlinul să adopte la începutul acestei luni un pachet masiv, fără precedent, de reducere a preţului la gaze în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a proteja gospodăriile şi companiile de creşterea preţurilor.

Publicarea evaluării vine după ce jurnaliştii de la revista germană Der Spiegel au cerut acces la document şi au ameninţat că vor acţiona guvernul în instanţă dacă nu publică dosarul.

Însă momentul publicării este problematic pentru Scholz, care a afirmat marţea aceasta că “a fost întotdeauna sigur” că Putin va folosi aprovizionarea cu energie “ca pe o armă”.

Afirmaţia îndrăzneaţă a lui Scholz a declanşat deja critici din cauza rolului său de vârf în guvernul anterior şi a faptului că a promovat şi apărat Nord Stream 2 până la începutul acestui an. Deşi evaluarea guvernamentală a fost redactată de Ministerul Economiei sub conducerea fostului ministru Peter Altmaier, din partea Partidului Creştin-Democrat (CDU) al lui Merkel, aceasta va ridica întrebări cu privire la cât de mult a fost implicat Scholz în aprobarea acesteia, în calitate de fost vicecancelar.

Un purtător de cuvânt al lui Scholz nu a putut fi contactat pentru un comentariu imediat.

Germania a retras controversata evaluare de securitate şi a oprit Nord Stream 2 cu doar câteva zile înainte de invazia Rusiei în Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *