ICCJ nu o scapă din vizor pe fugara
Udrea nici peste hotare – Vrea audierea acesteia în Bulgaria în dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009.
Instanța supremă a reluat, joi, dezbaterea apelurilor celor condamnați în dosarul de mare corupție privind finanțarea campaniei prezidențiale din 2009 și a stabilit emiterea unor adrese către instanțele din Bulgaria pentru a stabili dacă aceasta poate fi audiată prin videoconferință în această țară.
Concret, la termenul de joi al procesului judecătorii ICCJ au stabilit că Elena Udrea poate fi audiată și prin videoconferință în acest dosar de mare corupție, astfel că au stabilit emiterea de adrese pentru localizare precisă și a locului de încarcerare a Elenei Udrea.
Instanța dorește astfel să nu bată pasul pe loc nicio secundă în dosarul de mare corupție în care fostul ministru a fost deja condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru modalitatea în care s-a făcut finanțarea campaniei prezidențiale din anul 2009.
Totodată instanța a rechemat pentru termenul din 26 mai martorii prezenți joi și a mai stabilit emiterea unui mandat de aducere pe numele martorului Daniel Horia Faur.
Un complet de trei judecători de la ICCJ reia, joi, dezbaterile, în mega dosarul de corupție în care fostul ministru Elena Udrea și fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu, Ioana, au fost condamnate la pedepse cu executare privind modul în care au participat la finanțarea campaniei prezidențiale din 2009.
Concret, dosarul este înregistrat la instanță din 30 martie 2021 iar unul dintre apelurile declarate împotriva deciziei CAB este al procurorilor anticorupție.
Surse judiciare informau că apelul se referă între altele și la pedeapsa primită de către fiica fostului presedinte, Ioana Băsescu, respectiv la modalitatea de individualizare a acesteia de către magistratul Curții.
Concret, au explicat sursele citate, cel mai probabil DNA va soliciti majorarea acesteia la momentul pledoariilor finale, după dezbaterea apelurilor din dosar.
Totodată DNA va cere și condamnarea lui Cătălin Andronic, achitat în faza de fond a procesului de către magistratul Curții de Apel.
La primele două termene de judecată, respectiv din 6 mai și 24 iunie, ICCJ a primit cererile de probe propuse de apărătorii celor din dosar.
Acum instanța supremă ar putea începe judecarea efectivă a apelurilor și asculta declarațiile inculpaților care doresc să ofere explicații cu privire la acuzațiile DNA.
Totodată instanța poate primi probe noi ale DNA sau ale celor judecați și ar putea audia noi martori pe parcurusl judecării apelurilor declarate în dosar.