În ciuda măsurilor populiste și anti-europene, Karl Nehammer a pierdut majoritatea absolută la alegerile din Austria

Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) – care a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare – în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară.

Partidul OVP este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer, relatează Bloomberg.

Potrivit unui exit-poll difuzat de televiziunea publică ORF, FPÖ se clasează pe locul doi, cu 25.4% dintre voturile exprimate, iar Partidul Social Democrat (SPÖ) se clasează pe locul trei, cu 20.7% dintre voturile exprimate.

ÖVP a obţinut o pseudo-victorie, cu 39.7% dintre voturile exprimate, cu zece puncte procentuale mai puţin decât în alegerile precedente, din 2018 când obținuse 49,63%. Scorul electoral de astăzi reprezintă cel mai slab rezultat din istoria partidului.

Austria Inferioară, în care se află Viena, în estul ţării, este a doua cea mai populată regiune şi este considerată fieful ÖVP (centru-dreapta).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *