În ciuda vizitei lui Biden, un oficial saudit susţine că regatul va consolida relaţiile şi cu China

Arabia Saudită va continua să îşi consolideze relaţiile atât cu SUA, cât şi cu China, a declarat unul dintre cei mai importanţi diplomaţi ai regatului din Orientul Mijlociu, în timp ce preşedintele Joe Biden a efectuat o vizită oficială în această ţară, vizită care este urmărită îndeaproape.

“Construim punţi cu oamenii; nu considerăm că una dintre ele este exclusivă faţă de cealaltă”, a declarat ministrul de stat saudit pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, pentru Hadley Gamble de la CNBC , la Jeddah.

“Vrem relaţii bilaterale cu toată lumea şi vrem să ne putem angaja cu toată lumea. Asta este ceea ce am făcut”, a declarat al-Jubeir, care a fost numit recent emisar pentru afaceri climatice.

“China este cel mai mare partener comercial al nostru. Este o piaţă uriaşă pentru energie şi o piaţă uriaşă în viitor. Iar China este un mare investitor în Arabia Saudită. Statele Unite sunt, bineînţeles, partenerul nostru numărul unu în ceea ce priveşte securitatea şi coordonarea politică, precum şi investiţiile şi comerţul dintre cele două ţări”.

Interviul a avut loc pe fondul vizitei foarte mediatizate şi criticate a lui Biden în Orientul Mijlociu, prima sa vizită în regiune de la preluarea mandatului. Preşedintele are misiunea de a restabili legăturile cu Arabia Saudită, un aliat strategic de aproximativ 80 de ani.

Într-o răsturnare de situaţie, stimulată de preţurile dureros de ridicate ale carburanţilor pentru consumatorii americani, de o criză alimentară şi energetică declanşată de războiul Rusiei din Ucraina şi de dorinţa de a apropia saudiţii şi Israelul, Biden a lăudat săptămâna aceasta relaţia de lungă durată a Washingtonului cu regatul şi a explicat pe larg de ce aceasta este vitală pentru interesele SUA.

Un alt obiectiv actual al administraţiei Biden este de a convinge ţările din Golf, care se bazează pe SUA pentru securitate şi echipamente militare, să ajute la izolarea Rusiei şi Chinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *