Incident terifiant într-o fabrică Tesla. Un inginer a fost atacat de un robot proiectat să mute piese pentru autoturisme

Un inginer Tesla a fost atacat de un robot la fabrica Giga Texas a companiei, situată în apropiere de Austin. Doi martori au privit cum colegul lor a fost victima unei mașini proiectate pentru a apuca și muta piese proaspăt turnate de aluminiu destinate autoturismelor Tesla.

Potrivit Daily Mail, robotul l-a prins pe bărbat, care programa un software pentru doi roboți Tesla dezactivați din apropiere, și și-a înfipt ghearele metalice în spatele și brațul muncitorului, lăsând în urmă o dâră de sânge.

Victima a suferit o „rană deschisă” la mâna stângă, se arată într-un raport din 2021 depus la autoritățile de sănătate și securitate ocupațională din comitatul Travis și la regulatorii federali, citat de Daily Mail.

Deși nu au fost raportate alte accidentări legate de roboți la fabrica Tesla din Texas în 2021 sau 2022, incidentul survine în contextul unei îngrijorări crescute în legătură cu riscurile roboților automatizați în mediul de lucru.

Există, de asemenea, o creștere a accidentelor provocate de roboți în centrele de expediere Amazon, de chirurgi-roboți ucigași, de mașini cu conducere autonomă. Sunt și raporturi cu privire la violențe din partea instructorilor de șah roboți ce conduce la întrebări cu privire la integrarea rapidă a noii tehnologii.

Raportul de accidentare, pe care Tesla este obligată să-l depună autorităților pentru a beneficia de avantaje fiscale în Texas, susține că inginerul nu a avut nevoie de concediu medical.

Însă un avocat care reprezintă muncitorii contractuali ai Tesla Giga Texas a declarat că, în urma discuțiilor cu muncitorii de acolo, crede că numărul accidentelor la fabrică este sub-raportat. Potrivit avocatei, există și un deces, din 28 septembrie 2021, al unui muncitor din construcții, angajat la construirea fabricii.

Muncitorul, Antelmo Ramírez, a murit din cauza unui accident vascular cerebral provocat de căldură în timp ce ajuta la construirea fabricii Giga Texas de peste 2.000 de acri, potrivit unui raport al medicului legist din comitatul Travis.

Workers Defense Project a depus o plângere în numele muncitorilor de la Giga Texas la Administrația pentru Siguranța și Sănătate Ocupațională (OSHA) a SUA, susținând că contractorii și subcontractorii Tesla au furnizat unora dintre angajați certificate de siguranță false.

Investigatorii OSHA din California au constatat că Tesla a omis să menționeze 36 de accidente în rapoartele sale guvernamentale obligatorii doar în 2018 – confirmând un raport anterior al echipei Reveal a Centrului pentru Jurnalism de Investigație, care a descoperit că compania lui Elon Musk a clasificat greșit mai multe accidente și leziuni la locul de muncă drept “cazuri medicale personale” pentru a evita reglementările din California.

Înainte de constatările OSHA din California, Tesla declarase că acuzațiile Reveal erau „complet false” și a acuzat grupul că ar fi colaborat în secret cu muncitorii care încercau să sindicalizeze uzina Tesla.

O copie a Raportului Anual de Conformitate pentru 2021 al Tesla pentru Giga Texas documentează incidentul atacului robotului asupra inginerului, cu detalii minime.

Potrivit Tesla, rănile inginerului, care au fost provocate la mâna stângă, au necesitat „zero” zile de concediu medical pentru recuperare.

Cu toate acestea, cei doi martori ai evenimentului au relatat o poveste mai șocantă pentru The Information, un site de știri tehnologice.

Pe măsură ce inginerul Tesla sângera încercând să se elibereze din strânsoarea robotului de asamblare, un alt muncitor a apăsat butonul de „oprire de urgență” pentru a pune capăt atacului. Odată eliberat, inginerul a căzut „într-un tobogan proiectat pentru a colecta aluminiu reciclat, lăsând în urmă o dâră de sânge”, potrivit The Information.

Conform Daily Mail, fabrica Giga depășește restul industriei auto atât în ceea ce privește accidentele totale, cât și accidentele suficient de grave pentru a necesita concedii medicale.

Potrivit unei analize, aproape unul din 21 de muncitori de la fabrica Tesla Giga Texas a fost rănit la locul de muncă în 2022, în comparație cu o rată medie a industriei de unul la 30 de muncitori.

Pentru accidente mai grave la locul de muncă, acea rată a fost de aproximativ unul la 26 de muncitori la fabrica Tesla din Texas, conform datelor din 2022.

Comparativ, rata medie la care se întâmplă astfel de accidente în alte fabrici auto mari din SUA s-a ridicat la unul la 38 de muncitori.

Conform surselor The Information, construcția rapidă a facilității Giga Texas în numai doi ani a contribuit la relaxarea siguranței și la creșterea accidentelor.

Accidentările muncitorilor variază de la traumatisme la expuneri chimice și accidente care au dus la timp lung de recuperare.

Rapoartele OSHA ale Tesla includ întinderi, tăieturi și fracturi provocate de prinderea muncitorilor în mașini, precum și boli cauzate de contactul cu toxine precum amoniacul.

Un muncitor în producție nu a putut lucra timp de 127 de zile (peste patru luni) după ce glezna i-a fost prinsă de un cărucior în mișcare în august 2022. Curând după aceea, un manipulant de materiale a fost lovit în cap de un obiect metalic, suferind o accidentare care a necesitat 85 de zile pentru recuperare, potrivit OSHA.

Conform Bloomberg, Tesla a obținut peste 60 de milioane de dolari în scutiri de taxe de la comitatul Travis și de la districtul școlar independent Del Valle pentru a construi acolo. Cu toate acestea, stimulentele fiscale ar fi trebuit să vină cu cerințe stricte pe care compania lui Musk s-ar putea să nu le respecte, conform afirmațiilor lui Alexander, avocatul cu Workers Defense Project.

DailyMail.com a solicitat un comentariu de la Tesla, care și-a desființat echipa de relații media din SUA în octombrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *