India și Rusia lucrează împreună: construiesc rachete supersonice cu capacitate nucleară

O companie mixtă între India-Rusia, care produce rachete de croazieră supersonice cu capacitate nucleară, speră să obţină comenzi în valoare de 5 miliarde de dolari până în 2025, a declarat marţi preşedintele acesteia, după ce a semnat anul acesta primul său acord de export, de 375 de milioane de dolari, cu Filipine, transmite Reuters.

BrahMos Aerospace este în discuţii cu Indonezia, Malaezia şi Vietnam pentru noi comenzi, a declarat marţi preşedintele Atul D Rane, pentru ANI, partener al Reuters.

Compania mixtă, la care India deţine o participaţie de 50,5%, iar Rusia de 49,5%, se încadrează în programul emblematic al primului ministru Narendra Modi de fabricare în India.

India a fabricat sub licenţă avioane de luptă ruseşti MiG şi avioane Su-30, iar cele două părţi au colaborat pentru a produce rachete BrahMos în India.

În mod tradiţional, Rusia a fost principalul furnizor de arme al Indiei. În aprilie anul trecut, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că cele două ţări discutau despre producţia “suplimentară” de echipament militar rusesc în India.

India, care nu a condamnat în mod explicit invadarea Ucrainei de către Rusia, a devenit, de asemenea, al doilea mare client de petrol al Moscovei, după China, pe măsură ce rafinăriile indiene obţin petrol rusesc la preţ redus, evitat de unii cumpărători occidentali.

“Prim-ministrul Narendra Modi a stabilit obiectivul de a atinge 5 miliarde de dolari (în exporturi de apărare) până în 2025. Sper că BrahMos va putea atinge obiectivul de 5 miliarde de dolari până în 2025”, a spus Rane.

Forţele de apărare ale Indiei folosesc în prezent racheta supersonică sol-sol BrahMos, care poate fi lansată de pe platforme terestre, maritime şi submarine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *