Întâlnire de cinci ore între şefii diplomaţiei din SUA şi China

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de Externe al Chinei Wang Yi din China au avut o discuţie lungă despre războiul din Ucraina şi comerţul internaţional, potrivit Reuters.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat sâmbătă că a discutat despre războiul din Ucraina cu ministrul chinez de externe Wang Yi. Discuţia a ţinut peste cinci ore. iar Blinken şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la apropierea Beijingului de Moscova.

Ambii diplomaţi au descris primele lor discuţii personale din octombrie ca fiind “sincere”, întâlnirea având loc la o zi după ce au participat la o reuniune a miniştrilor de externe din G20 pe insula indoneziană Bali.

“I-am împărtăşit din nou consilierului de stat faptul că suntem îngrijoraţi de alinierea RPC cu Rusia”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă. El a spus că nu crede că China se comportă într-un mod neutru, deoarece a susţinut Rusia în cadrul Naţiunilor Unite şi “a amplificat propaganda rusă”.

Blinken a subliniat faptul că preşedintele chinez Xi Jinping a precizat, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Vladimir Putin la 13 iunie, că îşi menţine decizia de a forma un parteneriat cu Rusia.

Cu puţin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie, Beijingul şi Moscova au anunţat un parteneriat “fără limite”, deşi oficialii americani spun că nu au văzut China să se sustragă sancţiunilor dure impuse Rusiei de către SUA sau să îi furnizeze echipament militar.

Oficialii americani au avertizat cu privire la consecinţe, inclusiv sancţiuni, în cazul în care China ar oferi sprijin material pentru război.

Wang a făcut un schimb de opinii aprofundat cu privire la “problema Ucrainei” în timpul discuţiilor de sâmbătă, potrivit unei declaraţii publicate de ministerul său, fără a oferi detalii.

De asemenea, el i-a spus lui Blinken că direcţia relaţiilor dintre SUA şi China riscă să fie în continuare “rătăcită” din cauza unei probleme legate de percepţia pe care Statele Unite o au despre China.

“Mulţi oameni cred că Statele Unite suferă de o criză din ce în ce mai serioasă de “sinofobie””, a declarat Wang,

Wang a mai spus că Washingtonul ar trebui să anuleze cât mai curând posibil tarifele suplimentare impuse Chinei şi să înceteze sancţiunile unilaterale impuse companiilor chineze.

Oficialii americani au declarat înainte de discuţii că întâlnirea a avut ca scop menţinerea stabilităţii relaţiei dificile dintre SUA şi China şi evitarea ca aceasta să se îndrepte involuntar spre conflict.

“Mergând mai departe, Statele Unite doresc ca canalele noastre de comunicare cu Beijingul să rămână în continuare deschise”, a declarat Blinken.

Se aşteaptă ca preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping să vorbească din nou în următoarele săptămâni, a precizat Blinken.

Statele Unite consideră China principalul lor rival strategic şi se tem că aceasta ar putea încerca într-o zi să preia controlul asupra insulei democratice autonome Taiwan, aşa cum Rusia a atacat Ucraina.

În pofida rivalităţii lor, cele două mari economii ale lumii rămân parteneri comerciali importanţi, iar Biden a luat în considerare eliminarea tarifelor vamale pentru o serie de bunuri chinezeşti pentru a reduce inflaţia în creştere din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *