Iranul s-ar afla în spatele atacului comis de Hamas şi Hezbollah asupra Israelului

Potrivit unei analize de pe Politico, Iranul este suspectat că a sprijinit Hamas (şi Hezbollah) în atacurile împotriva Israelului pentru a împiedica normalizarea relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel, mediată de SUA.

Consilierul militar al liderului suprem iranian a lăudat succesul operaţiunii a organizaţiei Hamas, numită “Furtuna Al-Aqsa”, şi a promis să continue să susţină lupta pentru eliberarea Palestinei şi a Ierusalimului.

Arabia Saudită, rivalul regional al Iranului, ar putea vedea aceste intervenţii ca un semnal ameninţător, având în vedere că prinţul moştenitor saudit a declarat că doreşte o apropiere cu Israelul în relaţiile diplomatice.

Hezbollah, un alt grup militant legat de Iran, a declarat că atacul de sâmbătă a fost cauzat de apropierea faţă de Arabia Saudită şi a trimis un mesaj de intimidare celor care caută relaţii de normalizare cu Israelul.

Asaltul din Gaza este cel mai mare conflict dintre Israel şi Hamas de la războiul din 2021 şi ar putea face parte dintr-o strategie iraniană de încercuire şi sufocare a statului israelian, potrivit Politico.

Un expert american susţine că Iranul ar fi implicat în atacurile Hamas împotriva Israelului, care au fost o schimbare marcantă de strategie din partea grupului palestinian.

“Cred că implicarea Iranului va fi depistată” , a spus Jonathan Schanzer, vicepreşedinte senior pentru cercetare la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor, un think tank cu sediul la Washington. El spune că Hamas a lovit în inima Israelului printr-o operaţiune care nu s-ar fi întâmplat fără patronii săi din Teheran, care îl susţin financiar şi militar.

Schanzer se întreabă dacă se vor deschide şi alte fronturi, ca parte a unei strategii iraniene de încercuire a Israelului, care implică şi alte grupuri militante legate de Iran, cum ar fi Hezbollah (azi dimineaţă, tocmai a atacat nordul Israelului din sudul Libanului).

Oficialii israelieni au preconizat încă din august un posibil atac din partea Hamas sau Hezbollah, sau a ambelor, în mijlocul creşterii schimburilor de focuri în zona de frontieră dintre Israel şi Liban. Vara trecută, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avertizat că dacă ar izbucni un război cu Hezbollah, acesta ar duce Libanul “înapoi la epoca de piatră”.

În septembrie, au avut loc întâlniri în Liban, între reprezentanţii Hamas şi comandanţii Gărzilor Revoluţionare iraniene, potrivit lui Jason Brodsky, un cercetător non-rezident la Institutul de Orient Mijlociu.

Această întâlnire oferă “unele indicii cu privire la organizarea asaltului de ieri asupra Israelului” , a spus el.

La această oră, Casa Albă transmite că este prea devreme pentru a face presupuneri că Iranul ar fi coordonat atacarea Israelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *