Italia se pregăteşte de alegeri. Mizând pe creştinism şi patriotism, Giorgia Meloni este tot mai aproape să devină primul prim-ministru de extremă-dreapta de după cel de-al Doilea Război Mondial

Cu un mesaj care îmbină creştinismul şi patriotismul, Giorgia Meloni se află pe un val de popularitate care, luna viitoare, ar putea să o facă să devină prima femeie prim-ministru al Italiei şi primul lider de extremă-dreapta de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Meloni, în vârstă de 45 de ani, ar putea deveni premier chiar în mometul în care se vor împlini 100 de ani de la venirea la putere a lui Benito Mussolini, dictatorul fascist al Italiei, în octombrie 1922. În 2019, Meloni l-a prezentat cu mândrie pe Caio Giulio Cesare Mussolini, un strănepot al dictatorului, ca unul dintre candidaţii săi pentru Parlamentul European.

Pentru majoritatea alegătorilor italieni, întrebările despre antifascism şi neofascism nu sunt „un factor cheie pentru care să voteze”, a declarat pentru AP Lorenzo Pregliasco, şeful companiei de sondaje YouTrend. „Ei nu văd asta ca făcând parte din prezent. Ei văd asta ca făcând parte din trecut”.

Cu toate acestea, Meloni este atentă la imaginea occidentului asupra acestei probleme. Ea preferă termenul de conservator în loc de extrema dreaptă pentru a-şi descrie partidul.

Recent, ea a înregistrat mesaje video în engleză, franceză şi spaniolă în care afirmă că dreapta italiană „a predat fascismul istoriei de zeci de ani, condamnând fără echivoc suprimarea democraţiei şi legile antievreieşti”.

Cu toate acestea, păstrând flacăra tricoloră în logo-ul partidului său, „ea joacă simbolic pe această moştenire”, a declarat pentru AP David Art, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Tufts, care studiază extrema dreaptă europeană.

Spre deosebire de Germania, care s-a străduit să accepte moştenirea devastatoare lăsată de nazism, perioada fascistă este puţin analizată în şcolile şi universităţile italiene, spune Gastone Malaguti. Acum în vârstă de 96 de ani, el a luptat în adolescenţă împotriva forţelor lui Mussolini. În deceniile în care a vizitat sălile de clasă pentru a vorbi despre Rezistenţa antifascistă din Italia, a constatat că mulţi elevi sunt „ignoranţi” cu privire la această istorie.

Cu doar cinci ani în urmă, Fratelli d’Italia era văzut ca o forţă marginală, obţinând 4,4% din voturi. Acum, sondajele de opinie indică faptul că ar putea ajunge pe primul loc în septembrie şi ar putea obţine până la 24% din voturi.

Meloni s-a aliat cu partidul de dreapta Liga, condus de Matteo Salvini, care, ca şi ea, este în favoarea unor măsuri drastice împotriva migraţiei ilegale. Celălalt aliat electoral al ei este partidul de centru-dreapta Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi.

Anul trecut, partidul ei a fost singurul mare partid care a refuzat să se alăture coaliţiei de unitate naţională a pandurilor din Italia, condusă de premierul Mario Draghi, fostul şef al Băncii Centrale Europene. Guvernul lui Draghi s-a prăbuşit luna trecută, fiind abandonat brusc de Salvini, Berlusconi şi Giuseppe Conte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *