Japonia răspunde expulzării unui diplomat acuzat de spionaj

Japonia a depus o plângere oficială la guvernul rus după ce Moscova l-a acuzat pe unul dintre diplomații săi de tentativă de spionaj, insistând că acuzația nu are niciun fond și cerând scuze pentru tratamentul la care a fost supus oficialul.

Ministerul japonez de Externe a emis plângerea marți, la o zi după ce Rusia a declarat că l-a reținut pe Motoki Tatsunori pentru că a încercat să achiziționeze informații restricționate. Ministerul a respins acuzațiile ca fiind false și a acuzat autoritățile ruse de metode necorespunzătoare de interogare.

“Presumata activitate ilegală asupra căreia insistă partea rusă este complet nefondată”, a declarat secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, în timpul unei conferințe de presă, adăugând că viceministrul de externe Takeo Mori l-a convocat pe reprezentantul Rusiei pentru a cere scuze.

Matsuno a continuat susținând că Tatsunori a fost interogat în timp ce purta o legatură la ochi și că capul și mâinile i-au fost legate, spunând că tratamentul a fost “intimidant” și ar fi putut încălca un tratat dintre Rusia și Japonia. “Este extrem de regretabil și absolut inacceptabil”, a spus el.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a declarat că l-a reținut pe diplomat la Vladivostok “suspectat că a primit, în schimbul unei recompense bănești, informații restricționate” legate de “cooperarea Rusiei cu o altă țară din regiunea Asia-Pacific”, precum și despre impactul sancțiunilor economice occidentale. Serviciul a adăugat că Tatsunori a fost declarat “persona non grata” pentru activități care sunt “incompatibile cu statutul de funcționar consular și în detrimentul intereselor de securitate ale Rusiei”.

Ministerul rus de Externe l-a convocat ulterior pe reprezentantul Japoniei și a spus că Tatsunori trebuie să părăsească țara în 48 de ore.

Oficialul japonez a fost eliberat de atunci din arest și urmează să se întoarcă în Japonia miercuri, potrivit lui Matsuno.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *