Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice comercializarea băuturilor energizante către minori

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care interzice comercializarea către minori a băuturilor energizante, proiect iniţiat de preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Legea are ca obiect de reglementare interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Decizia a fost luată de Camera Deputaţilor pe 20 februarie, cu 238 de voturi “pentru”, unul “contra” şi 12 abţineri.

“Înainte de depunerea acestui proiect de lege am avut mai multe întâlniri cu asociaţii ale părinţilor sau profesorilor, ocazii cu care am discutat despre cât de nocive sunt energizantele pentru minori şi acum, în ciuda opoziţiei unora dintre producători şi comercianţi, reuşim să transpunem în lege această iniţiativă. Important de spus că se reglementează şi comercializarea aceloraşi băuturi energizante în automate, aceasta urmând a fi interzisă. Săptămânile viitoare devin legi alte două iniţiative importante: interzicerea păcănelelor şi comercializarea ţigărilor electronice către minori”, a spus la adoptare iniţiatorul proiectului, social-democratul Alfred Simonis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *