Legile Educației, aprobate de Camera Deputaților. Ce îi așteaptă pe elevi

Camera Deputaților a adoptat astăzi, 10 mai, proiectele de lege ale învățământului preuniversitar și superior. Acestea vor ajunge în Comisia de Învățământ din Senat.

Proiectul de lege al învățământului preuniversitar a fost aprobat cu 191 de voturi „pentru” din 270, 68 „contra” și 11 abțineri. În schimb, legea învățământului superior a fost votata astfel: 189 „pentru”, 74 „contra” și 10 abțineri.

Principalele modificări ale acestui proiect de lege sunt:

  1. Pentru învățământul preuniversitar:
  • Va exista un examen de admitere la liceu pentru 50% dintre locuri, suplimentar față de Evaluarea națională. Această măsură a scandalizat părinții și elevii și ar fi trebuit să fie înlocuită cu organizarea unor clase de excelență
  • Religia va fi materie opțională la Bacalaureat pentru elevii de la profilul uman
  • Profesorii nu mai sunt obligați să promoveze diversitatea, acest cuvânt fiind eliminat din lege după criticile cultelor religioase
  • Profesorii care nu au o locuință în localitatea unde muncesc vor beneficia de decontarea transportului
  • Asociațiile de elevi au fost adăugate în lege ca colaboratori ai Ministerului Educației
  • Telefoanele copiilor de la clasele primare și gimnaziale pot fi confiscate și predate profesorilor. În cazul liceelor, decizia este a unității de învățământ
  • Exmatricularea a fost introdusă în lege și este valabilă pentru fapte foarte grave
  • În premieră, este introdusă în lege educația elevelor gravide și a elevilor părinți, fiind propuse: consilierea școlară și psihologică, sprijinul financiar, ore online și posibilitatea de amânare a examenelor.
  1. Pentru învățământul superior:
  • Rectorii în funcție la intrarea în vigoare a legii pot să mai stea la conducerea universităților încă 2 mandate de câte 5 ani
  • Introducerea unor excepții la normele de etică universitară propuse de PSD: „Art. 168 (2) Nu constituie abateri de la normele de etică diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie“, prevede noul amendament.
  • Vor fi amendate persoanele care cumpără sau vând lucrări științifice. Pentru cei care cumpără astfel e lucrări amenda va fi între 5.000 și 50.000 de lei, iar pentru cei care vând lucrările, amenzile vor fi între 100.000 și 200.000 de lei, potrivit Art. 258 al legii.
  • O persoană aleasă într-o funcție de demnitate publică poate beneficia de o reducere a normei didactice de cel mult 50%, cu aprobarea senatului universitar. De asemenea, personalul didactic care beneficiază de reducere de normă nu poate susține ore didactice la postul de bază în regim de cumul sau plata cu ora și nu poate susține activități didactice în calitate de cadru didactic asociat în alte universități, așa cum arată Art. 210, alin 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *