Liberalii nu mai vor să-l lase pe Ciolacu să fie prim-ministru din vară. Ciolacu: “Exclus! Nu suntem la talcioc!”

Surse guvernamentale au lansat, luni dimineața, de la Palatul Victoria, informația conform căreia rotativa guvernamentală prin care Marcel Ciolacu ar urma să fie prim-ministru de la 1 iunie e posibil să fie amânată, eventual până la toamnă. Liderii PSD au reacționat vehement, iar Marcel Ciolacu a arătat că refuză un asemenea scenariu.

Dorința liberalilor ar fi ca Nicolae Ciucă să rămână premier, și, odată cu el, și ministrul de Interne, Lucian Bode, secretarul general al PNL, căruia președintele Klaus Iohannis i-a cerut să-și dea demisia pentru a nu mai afecta imaginea partidului din cauza implicării sale în scandalul lucrării de doctorat plagiate.

Pretextul invocat de sursele guvernamentale citate ar fi o previzibilă contraofensivă a Rusiei în Ucraina, ceea ce ar însemna că situația pe front s-ar putea agrava, iar “România are nevoie de stabilitate”.

Bomba politică a amânării rotativei guvernamentale a fost aruncată la o zi după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, declarase, într-un interviu, că “Nu va fi niciun scandal” legat de schimbarea premierului, conform protocolului Coaliției.

“Eu cred categoric că rotaţia va avea loc. Nu va fi cu niciun scandal. Sunt ferm convins că şi preşedintele va face desemnarea care va veni din partea PSD. În acest moment eu sunt această desemnare şi îmi doresc ca această coaliţie să ţină până la sfârşitul anului 2024. Nu am văzut niciodată vreo declaraţie a primului ministru Nicolae Ciucă cum că acest acord nu se va respecta. Este posibil până la 1 iunie să avem totul desfăşurat”, a afirmat Ciolacu.

Noua temă de scandal i-a luat prin surprindere pe liderii PSD, care au respins categoric ideea ca Nicolae Ciucă să rămână prim-ministru și după 1 iunie.

Marcel Ciolacu a declarat, la parlament, că “este o temă falsă”. “Exclus! Nu suntem la talcioc, nu facem tocmeală”, a spus Ciolacu.

“Eu am zis să avem o discuție aplicată împreună cu domnul prim-ministru și ministrul MIPE astfel încât să nu stricăm funcționarea Parlamentului și Guvernului. S-ar putea să nu fie nicio amânare, să închidem mai devreme, în funcție de actele normative în desfășurare. Exclus, altfel nu mai facem rotativă. Am vorbit cu domnul prim-ministru să avem o abordare responsabilă. În primul rând e o temă falsă ce se discută în acest moment. Această temă se vehiculează în lipsa altor teme. Cineva să nu facă propunerea? Avem niște discuții cu niște oameni responsabili. Să ieșim din această zonă de speculații”, a declarat președintele PSD.

Protocolul Coaliției de guvernare prevede ca la finalul lunii mai să se producă o schimbare de funcții între PNL și PSD. PSD ar trebui să primească postul de prim-ministru, iar PNL unele dintre ministerele deținute în prezent de PSD. Se discută însă de o renegociere a protocolului, pentru că social-democrații nu vor să renunțe la Ministerul transporturilor, iar liberalii vor care Marcel Boloș să rămână la Fonduri Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *