Liderii coaliţiei se reunesc pentru discuţii privind rocada premierilor de săptămâna viitoare şi formula noului Executiv condus de Marcel Ciolacu

Liderii coaliţiei de guvernare se reunesc într-o şedinţă, joi, începând cu ora 13.00, pentru discuţii privind rocada premierilor şi formula noului Executiv condus de Marcel Ciolacu. Premierul Nicolae Ciucă urmează să îşi depună mandatul pe 26 mai, conform protocolului coaliţiei semnat în urmă cu un an şi jumătate. În ultimele zile au avut loc mai multe discuţii între liderii coaliţiei, la Palatul Victoria, în pregătirea transferului de la Palatul Victoria, de săptămâna viitoare.

Liderii coaliţiei discută atât structura Guvernului, care ar urma să aibă mai puţine portofolii precum şi miniştrii care vor face parte din noul Guvern. PNL afirma că doreşte păstrarea protocolului, ceea ce înseamnă că liberalii ar urma să preia Transporturile, Finanţele şi SGG, şi să cedeze Justiţia şi Fondurile Europene. Pe de altă parte, PSD vrea păstrarea Ministerului Transporturilor pentru Sorin Grindeanu. Liberalii afirmă că pentru acest lucru, trebuie să primească două ministere la schimb.

Se discută şi despre o comasare de ministere, respectiv Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului care să meargă în Ministerul Economiei, iar Ministerul Sportului să intre la Ministerul Familiei şi Tineretului, condus de Gabriela Firea.

Unii lideri din PNL, pe de altă parte, îşi doresc unul din ministerele de forţă ale UDMR, Mediul sau Dezvoltarea, portofolii care gestionează foarte mulţi bani. UDMR urmează să se pronunţe dacă este de acord cu renunţarea la un portofoliu la rocada premierilor, în condiţiile în care, spuneau liderii Uniunii, protocolul coaliţiei a fost semnat între PNL şi PSD şi nu îi priveşte pe ei.

Depunerea mandatului de către premierul Nicolae Ciucă ar urma să aibă loc pe 26 mai, iar până la finalul lunii să se instaleze la Palatul Victoria noul Executiv condus de premierul PSD.

După depunerea mandatului premierului Nicolae Ciucă, care înseamnă demisia întregului Guvern, se declanşează procedura pentru învestirea unui nou Executiv, care presupune negocieri la Palatul Cotroceni, desemnarea noului premier de către preşedintele Klaus Iohannis, depunerea structurii noului Executiv în Parlament, împreună cu programul de guvernare şi votul pentru învestire, în plenul reunit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *