Locul în care a fost asasinat Iulius Cezar poate fi vizitat în premieră
Smithsonian Magazine a venit cu o știre săptămâna aceasta, anunțând că locul în care a fost asasinat Iulius Cezar a fost deschis în premieră pentru vizite ale publicului. Anunțul propriu-zis a fost făcut evident de autoritățile din Roma, dar cei de la revista Smithsonian au explicat mai pe larg povestea.
După moartea lui Iulius Cezar, primul împărat al Romei, succesorul său Augustus a declarat scena crimei drept „locus sceleratus”, un loc blestemat. În secolele care au urmat locul a fost dat uitării și inclusiv istoricii n-au mai știut unde se află, el fiind redescoperit abia în anii 1920 în timpul unor demolări ordonate de Mussolini pentru a aduce la suprafață, din nou, gloria Imperiului Roman.
Din varii motive, printre care și lipsa de interes a autorităților și asocierea cu dictatorul fascist, locul a rămas în paragină până recent, fiind deschis publicului abia miercurea trecută, la aproximativ 100 de ani de la redescoperirea sa. „Suntem în al nouălea cer”, a declarat Sandro Lubattelli, un localnic ieșit la pensie care mai afirmă că „mereu ne-am întrebat de ce a fost închis”.
Arheologa Monica Ceci avertizează însă că vizitatorii care ajung pentru prima dată la Roma s-ar putea să fie puțin dezamăgiți. Întrucât imaginea asasinării lui Iulis Cezar a fost influențată timp de secole de piesa de teatru cu același nume scrisă de Shakespeare în jurul anului 1599, majoritatea oamenilor își imaginează că ea a avut loc în forumul roman.
Însă Shakespeare și-a luat mai multe libertăți cu piesa, inclusiv în ceea ce privește locul în care a avut loc asasinatul. Cezar a fost ucis de fapt de senatorii romani în Curia lui Pompei, o structură ridicată tocmai de generalul rival învins în timpul războiului civil roman și care azi se numește „Largo di Torre Argentina” (fără nicio legătură cu țara sud-americană, ci cu denumirea latină pentru „argint”).