Lovitură de stat dejucată în Germania. 25 de extremiști reținuți după ce ar fi organizat un atac asupra Bundestagului

Douăzeci și cinci de presupuşi membri şi susţinători ai mişcării de extremă dreapta “Reichsbürger” (“Cetăţenii Reich-ului”) au fost arestați în cursul unei vaste operațiuni a poliției germane, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al procuraturii federale.

Poliția germană a efectuat raiduri în 11 din cele 16 landuri ale țării. În plus, arestări au avut loc în Austria și Italia.

Cele 25 de persoane arestate sunt suspectate de organizarea unui atac armat împotriva Bundestagului.

“Suspectăm că au prevăzut un atac împotriva organelor constituționale”, a declarat ministrul german al Justiției, Marco Buschmann, care a evocat o “vastă operațiune antiteroristă”.

Circa 130 de percheziții au avut loc în 11 landuri implicând mobilizarea a 3.000 de membri ai forțelor de ordine.

În afară de cele 25 de persoane arestate, altele 27 sunt anchetate pentru apartenență la o “organizație criminală”.

“Continuarea anchetei ne va permite să stabilim dacă existe elemente constitutive ale infracțiunii de pregătire a unei înalte trădări de stat”, a precizat procuratura federală.

Membrii “Reichsbürger” nu acceptă legitimitatea statului german, refuză frecvent plata impozitelor şi acumulează arme ilegale, având ca obiectiv răsturnarea ordinii de drept şi fără a exclude recurgerea la violenţă în acest scop, potrivit procuraturii federale.

Suspecţii sunt acuzaţi că pregătesc cel puţin de la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut acţiuni în acord cu ideologia grupării lor, notează Agerpres.

Conform estimărilor serviciilor germane de informații, mişcarea este alcătuită din mai multe celule, denumite “Confederaţia Reich-ului german” sau “Regatul Germaniei”, şi are circa 21.000 de adepţi.

Autoritățile germane au clasat în ultimii ani violența de extrema dreapta drept principala amenințare la adresa ordinii publice, înainte de riscurile reprezentate de jihadiști. În primăvară, autoritățile germane au destructurat o celulă de extremă dreapta ce pregătea atentate în țară și răpirea ministrului Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *