Lovitură pentru ucrainenii care studiază în străinătate: Autoritățile le-au interzis pe ascuns ieșirea din țară

Din 14 septembrie, Ucraina a anulat posibilitatea de a călători în străinătate pentru bărbații care studiază în instituții de învățământ străine. O astfel de decizie a fost luată din cauza falsificării în masă a documentelor. Cu toate acestea, nici serviciul de frontieră și nici conducerea militară nu au făcut un anunț oficial. Studenții află despre această interdicție abia la graniță.

Andrei Demcenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului Frontierei de Stat, a declarat pentru LIGA.Life că studenții ucraineni de sex masculin care studiază în străinătate nu mai pot călători în străinătate în timpul legii marțiale.

“Anterior, conform deciziei conducerii militare de vârf, studenților care au studiat în străinătate până la 24 februarie li s-a permis să părăsească Ucraina pentru a-și continua studiile. Gărzile de frontieră îndeplineau această normă prin furnizarea unui permis. Cu toate acestea, în ultimele luni, a început falsificarea masivă a documentelor care se presupune că ar confirma educația bărbaților în străinătate”, a remarcat Andrei Demcenko.

Statisticile polițiștilor de frontieră arată că numai în lunile iulie-august au fost găsiți la graniță aproximativ 600 de bărbați care au prezentat documente falsificate privind studiile în instituții de învățământ din străinătate. Din această cauză, conducerea militară superioară a decis să anuleze posibilitatea de trecere a acestei categorii de cetățeni începând cu 14 septembrie.

Serviciul de presă al detașamentului de frontieră din Lviv a confirmat că, din 14 septembrie, bărbații de vârstă militară care studiază în străinătate nu pot părăsi Ucraina. Nu a existat o notificare oficială a acestei decizii din partea conducerii militare superioare, deoarece nu au fost făcute modificări în rezoluția CMU, care reglementează trecerea frontierei.

“La începutul lunii aprilie, conducerea militară de rang înalt a luat decizia de a permite intrarea în țară a bărbaților care sunt înrolați în serviciul militar și care studiază în instituții din străinătate. Nici atunci și nici acum nu au fost făcute modificări la rezoluția CMU. Deși această categorie de bărbați nu este supusă în legislația privind mobilizarea generală la recrutare pentru serviciul militar, trecerea frontierei este interzisă pentru ei”, a declarat pentru ZAXID.NET Oleksandra Kuchkovska, purtător de cuvânt al detașamentului de frontieră din Lviv.

Potrivit acesteia, documentele falsificate privind studiile în universități străine au început să fie descoperite încă de la începutul lunii mai. De atunci, polițiștii de frontieră din cadrul secției din Lviv au descoperit 362 de cazuri de documente false despre studii în străinătate.

Purtătorul de cuvânt al DPSU a precizat că problema poate fi rezolvată dacă se vor face modificări la Hotărârea de Guvern nr. 57, care reglementează regulile de trecere a frontierei de stat de către cetățenii Ucrainei și conform căreia studenții de sex masculin din instituțiile de învățământ străine nu sunt incluși în lista excepțiilor care au voie să treacă frontiera.

Reamintim că, în timpul legii marțiale, bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu pot călători în afara Ucrainei, cu unele excepții minore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *