MAE aruncă în aer scandalul Bâstroe și neagă orice informare oficială: Ucraina va fi convocată să dea explicații

Ministerul de Externe transmite, vineri, că ministrul ucrainean al protecţiei mediului a propus organizarea unei întâlniri bilaterale la nivel de miniştri ai mediului pe tema lucrărilor de dragaj pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, iar Ministerul Mediului a informat telefonic, urmând să transmită şi în scris, disponibilitatea pentru organizarea acestei întâlniri la începutul săptămânii viitoare.

Ministerul Afacerilor Externe mai arată că “nu a primit nicio propunere de la partea ucraineană pentru o întâlnire la nivel de experţi din cadrul MAE pe subiectul dragajelor pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, nici în cursul anului 2022, nici în cursul acestui an”.

MAE precizează că, în cadrul discuţiei care a avut loc la 20 februarie 2023, la sediul MAE, între secretarul de stat Iulian Fota şi Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, partea ucraineană a transmis disponibilitatea pentru organizarea unei întâlniri tehnice între autorităţile din cele două state care gestionează portofoliul transporturilor, fiind urmărită tocmai clarificarea aspectelor tehnice privind natura lucrărilor de dragare efectuate pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării.

“Ministerul Afacerilor Externe a transmis această propunere Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, încurajând MTI să dea curs propunerii. În acelaşi timp, Ministrul ucrainean al protecţiei mediului a propus organizarea unei întâlniri bilaterale la nivel de miniştri ai mediului pe tema lucrărilor de dragaj pe braţele menţionate ale Dunării. MAE a transmis această propunere Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, încurajând MMAP să dea curs propunerii. MMAP a informat telefonic, urmând să transmită şi în scris, disponibilitatea pentru organizarea acestei întâlniri la începutul săptămânii viitoare”, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai arată că “nu a primit nicio propunere de la partea ucraineană pentru o întâlnire la nivel de experţi din cadrul MAE pe subiectul dragajelor pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, nici în cursul anului 2022, nici în cursul acestui an”. “Pe de alta parte, în momentul în care au apărut publice informaţii privind lucrări de dragare pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, MAE este cel care a avut iniţiativa de a contacta partea ucraineană pentru a solicita, atât verbal, cât şi în scris, clarificări – la 18 februarie si respectiv 20 februarie.

Ministerul Afacerilor Externe a sprijinit şi sprijină toate autorităţile române în demersurile referitoare la proiectul ucrainean al canalului de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră (proiectul Bâstroe), încă de la momentul iniţial al sesizării acestei problematici, atât în plan bilateral, cât şi în plan multilateral. În mod constant, MAE a încurajat şi a facilitat discuţiile şi interacţiunile dintre experţii români şi experţii ucraineni pentru identificarea soluţiilor durabile pentru asigurarea protecţiei pe termen lung a Deltei Dunării”, menţionează instituţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *