MAE, spionaj alb în Diaspora

Ministerul Afacerilor Externe a inițiat achiziția unui sistem IT bazat pe Inteligență Artificială (IA) care să identifice în timp real elemente de propagandă și dezinformare postate de influenceri, fie ei jurnaliști sau demnitari, pe platformele social-media. Cad sub lupă site-uri de știri, blog-uri, podcast-uri, twitter, facebook și orice altă resursă considerată de interes de responabilii din MAE.

Sistemul, a cărui aplicare nu este o noutate, este bazat pe algoritmi avansați de Inteligență Artificială care analizează și verifică mediul online pentru a determina originea conținutului în scopul detectării, analizării, identificării și combaterii dezinformării și manipulării.

Contractul, cu o valoare estimată la peste 3 milioane de lei, este finanțat din fonduri UE și ar urma să fie implementat în termen de 4 luni, potrivit datelor publice din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Contractul include și achiziția serviciilor de instruire aferente pregătirii personalului propriu în folosirea instrumentului IT dezvoltat.

Conform Caietului de sarcini, sistemul trebuie să fie capabil să facă segmentare geografică, cu posibilitatea de separare a datelor în funcție de țara de origine. Teoretic, orice român cu notorietate aflat în Diaspora este susceptibil să devină persoană de interes pentru MAE. Sunt însă vizate nu doar persoanele, dar și numeroasele grupuri de comunicare create de românii stabiliți în Europa sau pe alte continente, mai ales pe facebook, dar și pe alte platforme.

De asemenea, detecția trebuie să fie rapidă, în cel mult 30 de minute dela publicarea conținutului pe una dintre platformele țintă.
Totodată, în măsura în care sistemele sursă permit, se colectează statistici cu privire la interacțiunile utilizatorilor cu conținutul monitorizat: număr de vizualizări, like-uri, distribuiri.

Programul mai urmărește filtrarea datelor stocate în funcție de subiect/categorie, cuvinte cheie, canal media, nume utilizatori, perioade de timp (azi, ieri, săptămâna/luna trecuta, etc.), sentiment, limbă, țară, etichete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *