Mii de israelieni au protestat din nou față de reforma judiciară

Mii de persoane au manifestat sâmbătă în mai multe oraşe israeliene împotriva controversatei reforme a sistemului judiciar dorită de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, informează AFP.

Susţinut de coaliţia premierului Netanyahu, care include partide evreieşti de extremă-dreapta şi ultra-ortodoxe, proiectul divizează profund ţara şi a declanşat cea mai mare mişcare de protest din istoria Israelului.

De la anunţarea acestui proiect contestat în luna ianuarie, zeci de mii de persoane au manifestat în fiecare săptămână în toată ţara, de la Haifa în nord până la Eilat la Marea Roşie şi Ierusalim.

Cele mai ample proteste au loc în mod regulat la Tel Aviv. Aici, mii de demonstranţi îmbrăcaţi în steaguri israeliene au scandat „Democraţie, democraţie”, precum şi sloganuri împotriva guvernului pentru că a continuat acest proiect în pofida unei opoziţii puternice.

Guvernul consideră că reforma, care urmăreşte creşterea puterii parlamentarilor faţă de cea a magistraţilor, este necesară pentru a asigura un echilibru mai bun al puterilor, dar cei care o critică o văd ca pe o ameninţare la adresa democraţiei şi se tem că deschide calea către o derivă autoritară.

O primă clauză a proiectului de reformă, care limitează posibilitatea Curţii Supreme de a invalida o decizie a guvernului, a fost adoptată de Parlament. Procesul legislativ este în prezent suspendat ca urmare a vacanţei parlamentare de vară. Premierul Netanyahu a promis să fie deschis în privinţa negocierilor privind etapele următoarele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *