Ministerul Agriculturii, reorganizat din temelii. Sute de directori și zeci de instituții ar urma să dispară, dacă planul de reformă e aprobat

Agricultura are unul dintre cele mai stufoase ministere, cu peste 14.000 de angajați, iar reorganizarea ar produce o economie de 40 de milioane de lei/an.

Aproximativ 300 de directori și 90 de instituții centrale și teritoriale din subordinea Ministerului Agriculturii vor dispărea până la finalul acestui an.

Ministerul are acum 35 de direcții, 38 de servicii și 34 de compartimente, pe lângă multe alte birouri, oficii și cabinete. Mai sunt încă15 instituții distincte la nivel central plus alte 109 răspândite peste tot în țară.

În urma comasării anunțată de șefii din minister de oficiali, o mare parte dintre angajați ar urma să intre în subordinea directă a Ministerului Agriculturii, cu tot cu patrimoniu.

Proiectul a ajuns deja pe masa premierului și ar urma să dispară 11 dintre aceste instituții centrale și 78 de structuri teritoriale.

Asta înseamnă că își vor pierde funcțiile de director aproape 300 de oameni care ar urma să coboare de la statutul de șef la cel de simplu funcționar public. Economic ar fi de 40 de milioane de lei pe an, după cum au calculat oficialii, adică ceva mai mult de 0,1% din deficit.

“O scădere a funcției de conducere înseamnă că salariul o să fie mai mic, va fi de funcție publică. Asta este situația. Nu se poate. Trebuie comasate. Există direcții, există servicii care au câte trei angajați și șapte posturi vacante. Nu este corect să existe un șef serviciu decât cu trei angajați și să ții aceste posturi vacante numai pentru a crea acest serviciu”, spune Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Autoritatea Naționala Fitosanitară, care se ocupă cu analize de pesticide și dăunători pentru toate alimentele pe care le producem, are acum 48 de funcții de conducere pentru aproape 400 de angajați. Adică o schemă foarte mare,

La fel stau lucrurile la Agenția de Zootehnie, Oficiul Național al Viei ori Agenția de Plăți pentru Intervenții în Agricultură.

“Anumite structuri se pot uni, poți să faci o singură agenție. Sau poți să reduci numărul posturilor de conducere. Dar activitatea în sine a acelor instituții trebuie să rămână”, spune și Ștefan Niculae, președintele Federației Sindicatelor din Agricultură.

Pe lista instituțiilor propuse pentru desființare se află și Agenția Domeniile Statului.

“Să transformi acum ADS-ul într-un serviciu, iar unitățile teritoriale să fie preluate de Direcțiile agricole județene… mi se pare că statul, în întregul lui, va pierde controlul asupra terenurilor”, afirmă Radu Cristescu, fost președinte al ADS.

Reorganizarea va avea loc până la sfârșitul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *