Ministrul Mediului anunţă un program pentru dezvoltarea flotelor comerciale electrice

Ministrul Mediului Tánczos Barna a anunţat marţi că în 2023 va fi lansat un program prin care firmele vor fi sprijinite să îşi transforme flotele de transport într-unele fără emisii de carbon.

“Prin Administraţia Fondului pentru Mediu 2023 este primul an când vom finanţa, cu 250 de milioane, flotele comerciale. Dincolo de pragul acela de 200.000 de euro, care era pragul de ajutor de minimis, venim cu acest ajutor de stat, în interesul şi în sprijinul firmelor care încearcă să-şi transforme flota într-una fără emisii de carbon sau măcar să reducă emisiile de carbon, prin înlocuirea parţială a acestor mijloace de transport. Este un program complex, este un fel de pionieriat şi pentru noi, dar împreună cu actorii din piaţă, cu asociaţia producătorilor/importatorilor de mijloace de transport şi cu firmele care au asemenea flote şi cu firmele de leasing trebuie să punem la punct, în cel mai scurt timp posibil, această schemă de ajutor de stat”, a declarat ministrul Mediului.

Este vorba de mijloace de transport electrice. “Este foarte important ca şi în România să apară astfel de mijloace transport, să apară şi la companiile din România. Cu siguranţă, fără sprijinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor nu vor fi achiziţionate la scară largă”, a adăugat Tánczos Barna.

Ministrul a participat marţi, la Bucureşti, la evenimentul în cadrul căruia a fost livrat primul camion electric eActros către o companie de transport din România.

“Lucrurile se schimbă în jurul nostru cu o viteză incredibilă şi, indiferent dacă ne uităm la e-mobilitate, dacă ne uităm la progresul tehnologic în tot ce înseamnă emisii de carbon sau reducerea emisiilor de carbon, sub ochii noştri lumea se schimbă. Se schimbă în favoarea acestor tehnologii, în favoarea soluţiilor care pun o presiune mai mică asupra mediului înconjurător. Mobilitatea bazată pe consumul de hidrocarburi a pus o presiune atât de mare asupra mediului înconjurător încât, astăzi, ne luptăm cu acest fenomen, incredibil, câteodată nerecunoscut sau neacceptat, al schimbărilor climatice”, a spus ministrul Barna Tánczos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *